Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaKirándulás Matyóföldre
2010.08.31

Hogyan töltsük az időnket?

Az Alföld északi részére, Borsod-Abaúj-Zemplén határára érdemes ellátogatnia annak, aki közelebbről  is szívesen ismerkedne meg a matyó kultúrával. Itt található ugyanis három matyó településünk: Mezőkövesd, Tard és Szentistván.

KépElsőre talán mindenkinek a jellegzetes matyó népviselet jut eszébe, no meg a bútorokat és hímzéseket ékesítő rózsás motívumok. A legtöbbféle rózsaváltozatot Kisjankó Bori találta ki (jobbra) - ma KépMezőkövesden, a róla elnevezett utcában találhatjuk meg emlékházát. Ugyanebben az utcában, kicsit arrébb mézeskalácsos tájházat tekinthetünk meg. További érdekességeket tudhatunk meg a tájegység kultúrájáról a Szent László téri Matyó  Múzeumban. Az Eötvös utcában található hazánk legnagyobb mezőgazdasági gépgyűjteménye,  a Mezőgazdasági Gépmúzeum, ahol 19. századi gépkülönlegességekkel is találkozhatunk.

Mezőkövesd-Zsórífürdőn, tizenegy hektáron 12 medence, köztük élménymedence, pezsgőfürdő, gyerekmedencék és hullámmedence áll a látogatók rendelkezésére, szóval: van minden, ami a kellemes kikapcsolódáshoz kell.  2010 őszétől felújított fedett medencékkel várják a fürdőzőket. A mozgásszervi, reumás panaszokkal küzdők, ortopéd műtéten átesettek kiváló gyógyvízben lazíthatnak és gyógyulhatnak.  

Kép A tardi tájház a az 1930-as évek  szegényparaszti életét, ízlését mutatja be. Tardtól északra sajátságos geológiai Képképződmények:  úgynevezett kaptárkövek sorakoznak; ki ne hagyjuk, tényleg nem mindennapi látványt nyújtanak! 

A falu határa természetvédelmi terület gazdag, színes növény- és madárvilággal; egyebek között  árvalányhajjal és a gyurgyalaggal találkozhatnak az erre kirándulók.

Ha Szentistvánon is megnézzük a tájházat, látni fogjuk, hogy ez a matyó nem ugyanaz a matyó, mint a többi. A hímzések fő színe a piros és a Kép rózsaszín, a  piros mellé elsősorban lilát varrnak, a rózsaszín mellé kéket. Egy-egy virágmintát legalább két színnel készült: a sötét rózsaszín párja a világos rózsaszín, a pirosé a bordó, a lángszíné (narancssárgánál is sötétebb sárga) a világossárga. A szárak, levelek zöldellése sem mindegy, milyen zöld: van "szárzöld" és "levélzöld".

Szentistvánon látogathatjuk meg a Szent István király tiszteletére épített templomot és  Szent István kútját is, vagy  akár sétát tehetünk a Bükki Nemzeti Park részét képező Kis-Hortobágynak is nevezett, közeli tájvédelmi körzetben, amely  a túzok fontos fészkelőhelye.

Mit együnk?

A táj hagyományos konyhai alapanyagai: a vöröshagyma és a krumpli. Burgonyából sütötték például a finom krumplikalácsot. A legegyszerűbb Kép levesek egyike a gombótával főzött suhantott leves.  Káposztából is sokféle étel készült a matyó konyhában, köztük hajdúkáposzta. Nem hiányzott az asztalról a bab sem, melyből sok másféle étel mellett babfasírtot készítettek. Ugyancsak népszerű fogás volt a kukoricamálé, de vízenkullogót is gyakran sütöttek  az asszonyok. Ünnepi alkalmakkor paprikáscsirke-levest vagy disznóhúsból sütött-főzött fogásokat is kínáltak.

Mit igyunk?

A térség a Bükkaljai Borvidékhez tartozik, melynek 19 településén 15 hegyközség működik. A vulkáni eredetű riolittufa talajon termelt Képszőlőfajtákból  többnyire száraz és félszáraz fehérborokat készítenek;  egyes pincészetek rozét és és barrique (tölgyfahordóban érlelt vörös) borokat is kínálnak. Jellemző szőlőfajták: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Leányka, Olaszrizling, Szürkebarát, Blauburger, Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Dunagyöngye, Kadarka, Kékoportó, Merlot, Pinot noir, Zweigelt.  A Bükkaljai Borút Egyesület tibolddaróci székhellyel 2002-ben alakult meg a borturizmus erősítésének céljával; rendszeresen szerveznek borfesztiválokat, szüretet és más érdekes Képprogramokat.  Ugyancsak a Bükkaljai Borvidék borainak minél szélesebb körű megismertetéséért alakult 1996-ban a Szent Márton  Borrend, melynek zászlósbora a Bogácsi Olaszrizling. Úgy tartják: "Ez a bor rábeszél az élet szeretetére. E nedűből árad minden bölcsesség, amit magyar ember a hazai borból tanulhat: szeretni kell az életet. Az olaszrizlingnek nem csupán semmi máshoz nem hasonlítható íze és illata van, hanem mindenekfölött szelleme is. Ebben a borban együtt él Kelet bölcsessége, Ázsia nyugalma, valamint Nyugat műveltsége és kíváncsisága. Ez a legszerencsésebb keverék borban és emberben egyaránt."

Képek forrása

1  2  3 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.