Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaIszrtiai kalandozások: Porecs
2013.09.07

porecs.jpgPorecs az egyik legismertebb isztriai kikötőváros – így nem várható, hogy békés körülmények között élvezhetjük, amint a tenger hullámai a parti kövekhez csapódnak, és a sirályok a szélben vijjognak a habok fölött. Egyszóval, ne számítsunk lágy romantikára. Számíthatunk azonban arra, hogy az óvárosban sétálva lökdösődnünk kell a tömegben, több idegen szót hallunk, mint horvátot, és készüljünk fel arra is, hogy esténként nehezen kapunk majd helyet a vendéglőkben.

Porecs nyüzsgése azonban vonzó is. A város fekvése megkapó, és ezt valószínűleg már a rómaiak is észrevették, amikor Kr. e. 200-ban letelepedtek itt; nyomaik ma is láthatóak. Az óváros főutcáján már kétezer éve is boltosok kínálták áruikat – bár talán az árak jobban igazodtak az ókori zsebekhez.

porecs2.jpgA bizánciak a VI. században építették az Euphrasius-bazilikát és a mellette álló püspöki palotát. Mindkét épület az itt látható csodálatos mozaikokról híres. Aki Porecsben jár, nem hagyhatja ki ezt a nagyszerű látnivalót! A jó erőben lévő turisták vállalják, hogy felmásznak a harangtoronyba – fáradságuk jutalmaként megbámulhatják fentől az óváros
piros háztetőit és a keskeny félszigetet övező tengert.

Az egész óvárosban érzékelhető a XIII. századtól tartó, ötszáz éves velencei uralom. A kikötőben és az óváros utcáin velencei stílusú, gazdagon díszített épületek állnak, és ha nem hullámozna körülöttünk valódi XXI. századi tömeg, úgy érezhetnénk, mintha az ablakok valamelyikéből bármikor kiinthetne nekünk egy középkori alak.

porecs5.jpgPorecsben egymást érik a kávézók, sörözők, vendéglők. A kávéházakban éppen olyan finom, erős és krémes kávékat ihatunk, mintha Olaszországban járnánk, a melegben lehűthetjük magunkat egy (vagy akár több!) korsó hideg sörrel. A vendéglők közül pedig olyat válasszunk, ahol megkóstolhatjuk a helyi halételeket és a tenger gyümölcseit. Sok ilyen vendéglő van – csak a zsebünk szabhat határt az elképzeléseinknek. A tenger gyümölcseiből kitűnő előételeket kaphatunk, rendelhetünk többféle módon, többféle halból összeállított kisebb és nagyobb haltálakat, ehetünk polipot, rákokat, pl. homárt is.

Aki mégis visszariad a tenger kínálta étkektől, az választhat egyéb húsokból készült fogásokat is, a vegetariánusok pedig tésztákat, salátákat rendelhetnek. Gyakran találkozhatunk az étlapon szarvasgombával ízesített tészta- vagy húsételekkel, érdemes kipróbálni néhányat. Azonban ha az étlap árainak láttán, a pénztárcánkba mélyedve aggódni kezdenénk, nyugodjunk meg: pizza szinte mindenütt kapható!

Szöveg és fotó: Dobos Katalin

Isztriai kalandozások: Vodnjan, Motovun, Groznjan

 

A mappában található képek előnézete Isztriai kalandozások: Porecs

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.