Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaIsztriai kalandozások: Vodnjan, Motovun, Groznjan
2013.10.03

groznjan--63-.jpgA magyar turisták egyik legkedveltebb célpontja: Isztria. Az utazók többsége egyenesen a tengerpartra tart, és kevés embernek jut eszébe, hogy a félsziget belsejében lévő falvakat, városokat is meglátogassa. Pedig ez jó ötlet!

Isztria történelme összefonódott az olasz történelemmel; e terület építészetében, kultúrájában éppen úgy olasz hatást érezhetünk, mint az itteni ételekben. A nyüzsgő partvidékből néhány kilométernyire mintha megállt volna az idő: a félsziget hegyes-dombos belső vidékein olasz módra, hegytetőkön kőből épült, képeslapba illő, középkori falvak és városkák állnak. Némelyik mintha Csipkerózsika-álmát aludná – a kopott, hámló vakolatú házak között, a szűk utcák macskakövein sétálva alig találkozunk emberekkel. Más városkákat már felfedeztek a horvátok és a külföldiek is. Akiknek közülük elég pénzük van hozzá, rendbehozzák a többszáz éves házakat, hogy szabadságukat itt tölthessék el.  

motovun--20-.jpgA Pula közelében lévő Vodnjan templomában múmiákat őriznek, a városka bővelkedik szentek más ereklyéiben is. Motovunt, a néhány száz lakosú városkát a művészek érzik leginkább magukénak. 1999 óta itt rendeznek meg minden év júliusában egy hagymányos filmfesztivált, ahová átlagosan ötvenezer látogató érkezik – ennyi ember lakik itt abban a néhány napban, amíg a fesztivál tart. Groznjanban pedig egész nyáron hangversenyeket rendeznek. A középkori házakban művészek rendeztek be műtermeket, a galériák és műtermek egész nyáron át látogathatók.

Az isztriai konyha mediterrán jellegű. Az őslakosok hagyományosan sok halat fogyasztanak, a tenger gyümölcsei, az olajbogyó, az olívaolaj, a fokhagyma és a mediterrán fűszerek ízei jellemzik az itteni fogásokat. A sok zöldség és gyümölcs mellett érdemes megkóstolni a kemény sajtokat, valamint a különlegesen pácolt dalmát sonkát is. Ne hagyjuk ki az olaszosan erős és finom kávékat sem!

szgomba.jpgIsztria szarvasgombája is híres: a boltokban mindenütt kapható belőle fehér is, fekete is. Ezek felhasználásával készült pestót, illetve szarvasgombával ízesített olívaolajat is vásárolhatunk. A szóbeszéd szerint a szarvasgomba szexuális ajzószerként is használatos – nekünk nem volt ilyen tapasztalatunk, talán mert a begyűjtés ideje  októbertől januárig tart, mi pedig tavasszal jártunk arrafelé... De a szarvasgombával készült termékek árai kétségtelenül felajzóak voltak. Az igazi ínyenceket azonban ez nemigen fogja visszatartani attól, hogy ilyenekbe is belekóstolgassanak!

Kép és szöveg: Dobos Katalin

Isztriai kalandozások: Porecs

 

A mappában található képek előnézete Isztriai kalandozások: Groznjan, Vodnjan, Motovun

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.