Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaGyőr - ősz és tavasz között
2012.02.24

dsc07013-copy.jpgEgy néhány napos városlátogatás nem csak a meleg évszakokban sikerülhet jól. Sőt: ha éppen szép az idő, kimondottan kellemes lehet turistaszezonon kívül bóklászni - ahogyan azt mi is tettük nemrég, Győrben.

Már az első napon délutánból estébe hajló, nagy sétát tettünk belvárosi szálláshelyünkről indulva, azután néhol kicsit el is tévedtünk, mert összezavart minket a kanyargó folyóágak fölött ívelő számos híd (folyton szembejött egy újabb meg egy újabb, amikor azt hittük, hogy már a helyes irányban vagyunk) - na de sebaj. Az éjszakát végül is fedél alatt tölthettük, és legalább sokat tudtunk meg arról, milyen az, ha egyetlen városban fut össze három folyó: a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca.

fenykep0600-copy.jpgMásnap először is kultúrszomjunkat oltottuk: elbaktattunk a Püspökvárba, amelynek legkorábbi részei az 1300-as évekből valók, és meg sem álltunk a Szent István alapította bazilikáig, amelyben Magyarország egyik legjelentősebb szakrális emlékét őrzik: a Szent László-hermát. Hogy hogyan került ide? Amikor 1192-ben, Szent László szentté avatásakor a nagyváradi sírból kiemelték a csontereklyéket, a király koponyáját előbb egy  egyszerű ereklyetartóba, majd egy ötvös remekműbe: a hermába helyezték, és a nagyváradi székesegyházban őrizték. Győrbe Náprági Demeter erdélyi püspök hozta, amikor főpásztorrá nevezték ki itt, 1607-ben. 

Szintén a Bazilikában látható az a Szűzanyát ábrázoló kép, amelyet  Írországból menekített ide Walter Lynch ír püspök, 1655-ben. A legenda szerint a kegykép 1697-ben, Szent Patrik ír védőszent ünnepén vérrel könnyezett.
Ma azon a díszes barokk oltáron látható, amelyet 1767-ben 
emeltetett számára Zichy Ferenc püspök.

dsc07096-copy.jpgMindezek után viszont átadtuk magunkat az élvezeteknek a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál épült győri fürdőben (ahová a várból két hídon át jutottunk el), és nem rettentünk meg attól sem, hogy barnás színű a vize, mivel gyógyít. Mozgásszervi, nőgyógyászati problémák esetén, légzőszervi problémák esetén, ivókúraként pedig emésztési panaszok és csökkent pajzsmirigyműködés ellen ajánlják. A víz jó meleg, így télen is ki lehet ülni a szabadtéri medencékbe, ami különösen élvezetes, ha épp süt a nap (szerencsénk volt: mi kifogtuk).

Este a győri színházba mentünk, épp premier volt - újabb szerencse és egy jó este.

fenykep0608-copy.jpgA harmadik, utolsó napon elmentünk az állatkertbe, ahol szívünkbe lopta magát a "furcsa" kategóriában dobogós díjat érdemlő földimalac, azután bebarangoltuk a belvárost és a felújított barokk főteret (polgári nevén: Széchenyi tér), majd pazar süteményeket ettünk egy patinás cukrászdában.

Az evéstől persze, korábban sem tartóztattuk meg magunkat, és állíthatjuk: aki keres, Győrben is talál... Helyi specialitásokkal viszont  nem nagyon találkoztunk. Utólagos internetes keresgéléssel is csupán egy éttermet leltünk, amelynek étlapján egy bizonyos győri legényfogó nevű fogás szerepel (nem lehet rossz: natúrborda sonkás, gombás, hagymás raguval) - aki többről is tud, jelezze bátran. Oldalunk, a Világrecept egy finom süteményrecepttel tud hozzájárulni a képzeletbeli, egyelőre kurta listához, ez a győri almás túrótorta.
Végül pedig, vízközeli helyről lévén szó, szívesen ajánljuk e helyen a halételeket, halas recepteket is.

 -h-

 

 

A mappában található képek előnézete Győr - ősz és tavasz között

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.