Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaWachau, Niederösterreich/Alsó-Ausztria
2010.09.07

Hogyan töltsük az időnket?

KépAusztria főként a síelők kedvenc terepe, de aki az UNESCO által  a Világörökség részévé választott Wachauba akar ellátogatni, az inkább ne a téli időszakot válassza, mert itt nem az Alpok havas csúcsai várják az utazót. Ezen a vidéken romantikus falvak és városkák, kolostorok, apátságok, várak, dombok, szőlőskertek és gyümölcsösök jelentik a látnivalót. Nagyon változatos Képa táj, de az Alpok vonulatai csak messziről látszanak.    A folyónak köszönhetően itt enyhe a klíma és tavasztól őszig remek napokat tölthetünk  a Duna-vidék átlagosan 500 -1000 méter magas hegyei és völgyei között.

Minden feltétel adott a kikapcsolódáshoz: hajózás és kerékpározás, hegyi túrák és romantikus séták, remek helyi ételek és jó borok - a lehetőségek adottak, csak rajtunk múlik, melyiket választjuk.

 

Bécsből indulva az első nagyobb állomás Krems, Alsó-Ausztria egyik leghangulatosabb városkája. Tipikus osztrák település, az óváros központja romantikus látvány, Képa hosszan kanyargó főutca a vásárlásra, borozgatásra és fagyizásra vágyóknak számos jó lehetőséget nyújt.

Kép

Áprilistól októberig  a KremsWachauExpress  kényelmes és szellős, piros  szerelvényein, egyórás utazással végiglátogathatjuk  a vidék legfontosabb látnivalóit, miközben a mozdonyvezető kedvesen integet a sétálóknak.

EzKépután az első fontosabb állomás Dürnstein: káprázatos panoráma, hagyományos barokk építészet. A történelmi emlékek közül említésre méltó, hogy a - most ugyan már romos - várban raboskodott  a 12. század végén Oroszlánszívű Richárd angol király, amikor a harmadik kereszteshadjáratot követően hazafelé tartva, Bécsben fogságba esett. Érdemes a település honlapjára is ellátogatni, mert tájékoztatót kaphatunk az aktuális mulatságokról, bornapokról, szüreti ünnepségekről, és utazásunkat ezekhez igazíthatjuk (persze ilyenkor a szálláshelyet is időben le kell foglalni).

 

Spitz an der DonauKép lehet  a következő állomás, ez a  szőlőskertek alatt és között  fekvő település Wachau szívében fekszik. A nyári szezonban igen sok turista - főleg kerékpáros - látogatja, és minden elmondható róla, ami általában ezen a vidéken szokásos: a látványosságok között  természetesen szerepelnek szőlőskertekkel borított domboldalak, kockaköves utcácskák, barokk épületek, régi polgárházak és egy még a 15. században épült, nagyon kedves plébániatemplom is.

Kép Ha már mindent megnéztünk, csatlakozhatunk  a különféle nemzetiségekből kikerülő kerékpáros baráti körök szomjas és éhes társaságához - ők rendszeresen ebben a Heurigerben  (osztrák kocsma, amelyben többek között az új bort szolgálják fel) pihennek meg. De a helyiekkel is jól elbeszélgethetünk egy-egy korsó sör vagy néhány pohár bor mellett, a széles faasztaloknál.

A folyó másik oldalán lévő Aggstein várát Képsemmiképpen se hagyjuk ki. Míg a  többi településen a várromokat gyalogosan kell meghódítani, ennek a magaslatnak az az előnye, hogy kocsival is megközelíthető, így a Wachau egész területét befogó látkép komolyabb lihegés nélkül is a miénk lehet. A vár részben romos, de egyes területeit már restaurálták. A várkápolnában esküvői szertartásokat tartanak, Kép lovagteremben található látványos étteremben pedig ünnepelhet  a násznép.

A várhegy alatt egy gabonamezőn kialakított labirintusban mérhetjük le tájékozódási képességeiket.

Willendorf: A kb. 24 ezer éves Willendorfi Vénusz  lelőhelye. A Kép mindössze 11 cm-es  mészkő szobor a múlt század elején került elő a vasút építésekor, és az egyik legrégebbi emberi szoborábrázolás. (Megtekinthető  a bécsi Természettudományi Múzeumban /Naturhistorisches Museum)

Kép

Melk: Wachau utolsó állomása. A  Bencés Apátság az egyik legismertebb nevezetesség, monumentális épületcsoport, Európa egyik  legszebb barokk építészeti alkotása. Legszebb részei: a főkapu, a Császárfolyosó, a Császárterem, a sok tízezer kötetes könyvtár, középkori kéziratokkal. A kertben ritka délszaki növényeket csodálhatunk meg.

Mit együnk?


Bármelyik településen járunk, bármelyik kiskocsmába megyünk be, Wachauban a helyi konyha specialitásai mindenütt megtalálhatók  az étlapokon.

KépKép

Kóstoljuk meg az óriási méretű  húsos gombócot barnamártással és párolt savanyú káposztával (Fleischknödel mit Bratensaft und Sauerkraut), a rántott véres hurkát  (Blutwurst)  burgonyasalátával, és  a serpenyős burgonyát (Winzergröstel). A mi kedvencünket se hagyják ki, ez a malacsült zsemlegombóccal és párolt káposztával (Jungschweinbraten mit Knödel und warmen Krautsalat). Az  édességek közül nem maradhat ki a barackos gombóc  (Marillenknödel), és mindenképpen vegyünk 1-2 üveg sárgabarack lekvárt (Marillen Marmelade) is, hogy legyen mit összehasonlítani a saját magunk által eltett lekvárokkal.

 

Mit igyunk?

Kép A vidék nevezetessége a sárgabarack: kiváló barackpálinkát és sűrű, mézédes, ugyanakkor erős baracklikőrt árulnak úton-útfélen. A kontinentális éghajlat, a meredek  teraszos lejtők, a forró  nyarak, a hideg telek, a kedvező széljárás, a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti különbségek mind olyan mikroklímát teremtenek, amelyet  a helyi bortermelők  csak dicsérni tudnak. Így magas minőségű, kiváló fehér borok kerülnek ki a pincékből, mint például a  rizling és a  Zöld Veltelíni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.