Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaThaiföldi kalandozások, nemcsak a konyha körül

thai-4.jpg

img_2128.jpgA magyar turisták között is egyre népszerűbb célpont Thaiföld. Sokan jártak már ott, és egyre többen gondolnak arra, hogy a közeljövőben elutaznak ebbe a valóban szép és érdekes országba.

Thaiföld az az ország, ahol nemcsak a napfény és a tenger szerelmesei, de a természet és a kultúra kedvelői, sőt a kézműves termékek és az ázsiai konyha iránt érdeklődők is megtalálják a maguk örömét. Thaiföld minden utazónak nyújt valamit, amit az szívesen visz haza az emlékei között (vagy a bőröndjében)...

1203.jpgA magyar turisták általában csoportosan utaznak Thaiföldre, és 8-10 napnál hosszabb időt ritkán töltenek ott. Az utazási irodák leginkább Bangkokba és valamelyik napfényes tengerpartra, szigetre viszik utasaikat. Bangkok a főváros, ahol a magyar utazó ámul-bámul-szédül a felhőkarcolók, hatalmas bevásárlóközpontok, az őrült forgalom láttán. A modern Bangkok sok szempontból hasonlít Ázsia más nagyvárosaihoz, a szédítő, a bámulatos, a jövőbe mutató jelenségek mellett ott van az is, ami lepusztult, kopott és szegényes. Itt is van kínai negyed, és persze megmaradt jónéhány történelmi és építészeti jelentőségű épület, mint például a királyi palota, és sok buddhista templom.

170.jpgDe aki csak Bangkokot ismeri, nem ismeri Thaiföldet. Az utazási irodák által kedvelt tengerpartok sem kifejezetten jellemzőek Thaiföldre. Ezeken a helyeken a világ nyugati feléről, a tél elől menekülő turisták a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő körülmények között élvezik a napfényt és a tengert, így a szállodák lakói inkább egymást ismerik meg, nem a thaiakat és Thaiföldet. És persze, nemcsak a csoportosan érkező turisták, de az egyéni utazók közül sem mindenki jut el az ország távolabbi vidékeire.

thai-2.jpgThaiföld buddhista ország, sokféle arca van. Délen végtelennek tűnő, hosszú tengerpartok, valamint szigetek határozzák meg a táj képét, a kultúrában, a mindennapokban pedig némiképp érezhető az iszlám hatása. A középső és keleti részeken síkság húzódik, ahol a khmer múlt maradványai között és a thai történelem többszáz éves romvárosaiban sétálhatunk. Az északi országrész lényegében hegyvidék, a maga érintetlen természeti szépségeivel, nagy kiterjedésű, lakatlan erdőségeivel, vízesésekkel, és a városokban tovább élő hagyományokkal. Az ország északi és keleti határait jelentős részben a Mekong alkotja, a szélesen elterülő és évente kiöntő folyam - partján falvakkal és olyan álmos kisvárosokkal, amelyek érdekes kontrasztot jelentenek Bangkok futurisztikus képével és kaotikus rohanásával szemben.

thai-3.jpgÉrdemes tehát bekukkantani Thaiföld távoli vidékeire, elhagyva a fővárost és a tengerpartokat, ismerkedni az ország kevésbé ismert területeivel, no és megtudni, milyen alapanyagokból, milyen fogásokat készítenek a thaiak.

Épp erről szól a Világrecept most induló cikksorozata.

Szöveg és fotó: Dobos Katalin 

Kapcsolódó cikkek

Thaiföld: Ayutthaya és a khmer romtemplomok

Thai receptek

 

A mappában található képek előnézete Thaiföldi kalandozások, nemcsak a konyha körül

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.