Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaSzentbékkálai kőtenger - tavaszi kirándulás
2014.04.30

kep-115.jpg

A szentbékkállai kőtengert a Káli-medence északi részén, Mindszentkálla és Szentbékkálla között keressük (mert akkor meg is találjuk).  A kőtenger egyébként Salföldtől Kővágóörsig és onnan a Kis-Hegyes-tű nevű magaslatig húzódik, de a legszebb itt, Szentbékkálla mellett.

Kőtenger és malomkövek

kep-177.jpgAz emberi tevékenység folytán a kőtenger egy része mára már elpusztult – sokáig malomköveket készítettek köveiből –, de ami megmaradt belőle, azt is érdemes megnézni. Mi egy gyönyörű tavaszi napon kirándultunk arrafelé, és nem bántuk meg.

A híres Ingókő

kep-103.jpgFelmásztunk a legismertebb kőképződmények egyikére is. A híres Ingókő egy óriási kőtömb tetején lévő, nem kevésbé óriási, többtonnás kőlap, amely támaszával csak kis felületen érintkezik. Így aztán könnyű ide-oda billegtetni, bár meg kell hagyni, a billegtetés kicsit hátborzongató érzés. Persze, már csak ezért sem szabad kihagyni.

A Pannon-tenger helyén

kep-158.jpgValaha igazi tenger hullámzott itt, mintegy 9 millió éven át, mégpedig a Pannon-tenger, melynek maradványai nagyjából 600 ezer évvel ezelőtt tűntek el végképp a Kárpát-medencéből. A Pannon-tenger helyén hátramaradt homok- és kavicskupacokat (turzásokat) az egykori vulkanikus tevékenység nyomán feltört hévizes források vize kőhalmazokká, kisebb-nagyobb sziklákká, kőhátakká cementálta, így keletkezett ez a furcsa, de nagyon izgalmas látványt nyújtó táj.

Receptajánlatunk: kőleves

Természetesen mi más is lehetne receptajánlatunk, mint a kőleves. Ehhez, mint a magyar népmeséből tudhatjuk, csupán egy darab követ kell fazékban főzni. Persze, azért nem árt, ha teszünk mellé egy kis kolbászt, zöldséget, burgonyát és némi fűszert is - így biztosan finom lesz!

-h-

 

A mappában található képek előnézete Szentbékkálai kőtenger - tavaszi kirándulás

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.