Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaSümegi séták
2011.10.16

untitled-6-copy.jpgHogyan töltsük az időnket?

Sümeg legismertebb látványossága: a vára, melyet  IV. Béla kezdett építtetni a tatárjárást követően. Munkáját a veszprémi püspökök folytatták, és a vár a XVI.század során a Dunántúl egyik legfontosabb pontjává vált. A Rákóczi-szabadságharc leverése után az osztrákok felgyújtották és részben lerombolták. Az utóbbi évtizedekben megint épül; amikor legutóbb ott jártunk, épp egyes tornyait építették újra és egész területén rekonstrukciós munkák zajlottak. Bár régi jó szokás szerint magaslaton kapott helyet, érdemes felkapaszkodni a hozzá vezető meredeken - aki pedig nem bírja az emelkedőt, várbusszal pár perc alatt feljuthat.

A várból dél felé letekintve lenézve láthatók a helység egykori városfalainak és kapuinak azon maradványai, melyek most a Tarisznyavár nevet viselik. A védrendszert  1656-58-ban emeltette Széchenyi György püspök

Ugyancsak megpillanthatjuk a várból a felújítás alatt álló, barokk stílusú püspöki palotát. De ne csak kívülről nézzük: keressük is fel. Mi egy szürke novemberi napon baktattunk el ide, és mivel más látogató untitled-4.jpgépp nem volt: kettőnknek nyitották ki. (Vezetőnk puli-kísérettel és óriási lelkesedéssel kalauzolt végig minket az összes kiállításon; igazán emlékezetes élmény volt.) A palotát egyébként Padányi Bíró Márton püspök építtette Sümeg virágkorában, a XVIII. században. Az épület alatt többszáz éves borpince is található - remélhetően egyszer ezt is fel tudjuk majd keresni.

A közelben lelhetjük meg Kisfaludy Sándor költő szülőházát, amely ma a Városi Múzeumnak ad otthont. Itt is kedves a fogadtatás, nézzünk be. A múzeum udvarán felfedezhetjük azt a Szent Flórián szobrot is, amelynek mása a sümegi buszpályaudvarnál áll.

Innen pár lépésnyire található a város védelmi rendszerének kiépítésében is jeleskedő Széchenyi György által alapított, barokkuntitled-3-copy.jpg stílusú sümegi ferences templom és kolostor.

Ugyancsak figyelemreméltó sümegi nevezetesség a Padányi püskök által építtetett és Franz Anton Maulbertsch freskóival díszített barokk plébániatemplom, a hazai barokk művészet egyik legismertebb alkotása.

A lovakat kedvelők a Váristállót se kerüljék el - itt idegenforgalmi  lovasközpont  működik - lehet lovaskocsis túrákat tenni és lovagolni -, egyik helyiségében pedig Huszármúzeumot rendeztek be.

 

Mit együnk?

A vendéglőkben ne kerülje el figyelmünket a marhahússal, zöldségekkel, lúdgégetésztával gazdagított Kisfaludy húsleves, a sümegi csupros töltött káposzta, vagy például a szarvascomb Kisfaludy módra. Ha résen vagyunk, akár a sümegi mogyorós tortára is rábukkanhatunk.

 borr.jpg

Mit igyunk?

Sümeg és környéke a Balaton-felvidéki Borvidék nyugati részén található; fehér-  és vörösbort adó szőlőket egyaránt telepítenek ide. Van tehát mit kóstolgatni! A jövőben ez még inkább így lesz, hiszen hosszú-hosszú kihagyás után, 2011 szeptemberében szüreteltek először a helyi történelmi szőlőültetvényen, a sümegi vár oldalában.

 

A mappában található képek előnézete Sümegi séták

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.