Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaSalzburg: Mozart és advent
2012.12.17

salzburg-2012-december-223.jpgSalzburggal kapcsolatban igazán nem nehéz a hely szelleméről írni, voltaképpen elég egyetlen szó hozzá: Mozart.

Eljátszhatunk, persze, a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha Salzburgból „kivennénk” Mozartot. Mi tagadás, nagyon csinos és jelentős város lenne akkor is. Pl. a fekvése egyszerűen csodás, mert szép nagy hegyek veszik körül. A tökélyhez kell még egy folyó, de megvan ez is: a Salzach folyik át a kellős közepén. A városkép olyan jellegzetes, annyira ismert, hogy még azok is tudhatnak róla, akik sohase jártak ott. A városképet egy fellegvár, a Hohensalzburg nevű középkori eredetű erődítmény uralja, amely a történelem viharai ellenére mind a mai napig épségben megmaradt.  Erre a fél gellért-hegynyi magaslatra már 120 éve kötélvasúttal lehet feljutni. Ez a kétperces utazás olyan, mintha repülőgépen szállnánk a város fölé, meg is kérik az árát, de kár kihagyni.

salzach-salzburg-folyoja.jpgA másik emblematikus épülete a városnak a Dóm, amelyet középkori, sőt római kori előzmények helyére építettek. 1628-ban szentelték fel, tehát ahhoz képest, hogy milyen régi maga a város, még szinte újnak számít.  Salzburg első okleveles említése ugyanis755-ből való, de tudjuk, hogy már ezelőtt majdnem 50 évvel érseki székhely lett.

Salzburg ma kb. kétszázezres város, de megmaradt visszafogottan elegáns kisvárosnak, csinos kis utcákkal, sok üzlettel, étteremmel, és rendkívül kulturált, kedves, derűs polgárokkal. Nyugodtan üljünk be bárhová, biztosak lehetünk a jó konyhában, a korrekt, sőt nagyon vendégszerető fogadtatásban.

Mindettől, persze, Salzburg még csak egyike lenne a sok hasonlóan szép európai városnak. De hogy világváros, a kultúra egyik világvárosa is, az természetesen Mozartnak köszönhető. Némi túlzással, ma is Mozart viszi a hátán. Pedig ő már 1791-ben meghalt. De itt a szülőháza, a lakóháza (izgalmas múzeum mind a kettő), itt vannak a legendás Mozart-fesztiválok, itt van a Mozarteum, a világhíres művészeti egyetem is, és itt működik a legjobban a Mozart-biznisz. Marketing-szakemberek megbecsülték, hogy a „Mozart” mint márkanév önmagában 5 milliárd dollárt ér. Valószínűleg nem tévedhettek nagyot.

mozart-a-kirakatban.jpgElég akár  csak a város nagyon kedves, bensőséges, igazán jó hangulatú adventi vásárain körülnézni. Van itt is természetesen minden, ami ilyenkor kelendő: mézeskalács, kis csupor, nagy csupor, vágódeszka, zergekalap, sonka, karácsonyfadísz, hűtőmágnes, papucs, stb. De az is, ami máshol biztosan nincs: Mozart-perec, Mozart-golflabda, Mozart-kacsa, Mozart-radír, a Mozartkugelről nem is beszélve.

És miközben iszogatja a turista a jó kis forralt borát, azt veszi észre, hogy a szellem a valóságban is megjelenik: néhány minőségi utcazenész,  dacolva a hideggel, két sültkolbászos bódé között  Mozartot játszik.   

salzburg-2012-december-135.jpgMit együnk? 

Mindenképpen kóstoljuk meg a tojáshabból sütött, cukorral és gyümölcslekvárral ízesített Salzburger Nockerlt, a téli időszakban igazán jólesik ez a forró finomság. Általában két-három személyre készítik, de egy adagot is felszolgálnak.

Mit igyunk?

Adventkor elengedhetetlen, hogy a téli hidegben megigyunk néhány pohárral  az utcán árult Glühweinból, azaz forralt borból. Mi is jól ismerjük, pont ilyen finoman készítjük, de Ausztriában is nagyon jólesik!

 Béla bácsi

 

A mappában található képek előnézete Salzburg: Mozart és advent

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.