Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaPoncichterek lakomája - soproni ételek
2010.02.17

Hogyan töltsük az időnket?

Az ókori rómaiak Scarbantiaként ismerték, mi 1921 óta a Hűség  városaként emlegetjük - hiszen ekkor döntöttek úgy népszavazás útján a soproniak, hogy városuk továbbra is Magyarországhoz tartozzon. Ezt az eseményt idézi a tavasztól őszig látogatható Tűztorony Hűségkapuja is. A Képtorony közelében áll a Storno-ház, egy nagy tiszteletben álló, műgyűjtővé lett helyi kéményseprő mester egykori otthona is, ahol ugyancsak bőven találunk néznivalót. A város XIX. században élt városbírójának és polgármesterének lakóhelye, a Fabricius-ház ma régészeti tárlattal és a polgári lakáskultúrát bemutató kiállítással várja a látogatókat. Rövidebb, de érdekes program lehet például az Oroszlán patika, vagy a Pékmúzeum megtekintése. A Bányászati Múzeum a bányászat történetéről ad roppant szemléletes  bemutatót, az őskortól napjainkig. A nevezetességek egyik legkülönlegesebbike: az ország legkorábbról fennmaradt ó-zsinagógája; felkereshetjük a  Római Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt, illetve az Országos Evangélikus Múzeum helyi gyűjteményét is. A kirándulni vágyók például a IV. Béla által idetelepített íjászok, azaz lövérek emlékét nevében őrző dombság, a Lövérek felé vehetik az irányt, vagy a Világörökség részévé nyilvánított környékbeli területekre - Fertő-Hanság Nemzeti Park, Fertőboz, fertőrákosi kőfejtő, fertődi Esterházy- és nagycenki Széchenyi-kastély - látogathatnak el.

Mit együnk?

Sopron egykori szőlőtermelői, a poncichterek a Bohnenzüchter szó után Kép kapták nevüket, ami nem más, mint  babtermelő - tudniillik a soproni  Kép szőlőskertekbe rendszerint babot is ültettek. Ez a tény természetesen a gasztrokultúrát is befolyásolta: számos itteni specialitás  készül babbal. Így például a vegetáriánusok számára is ajánlható aszalt szilvás bableves és babsterc. Nem könnyű, ám igen ízletes főétel a babnudli. Természetesen a desszertekből sem hiányozhat a bab, amint azt a babos rétes és a babtorta példája is mutatja. Az édesebb ízekre vágyók soproni metélttel, a pogácsakedvelők babos pogácsával is kényeztethetik magukat.

 

Mit igyunk?

Történelmi borvidéken járunk, annak is a központjában Kép– nem véletlen, hogy a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1987-ben a „szőlő és bor városa” címet adományozta Sopronnak. Koncentráljunk tehát a borválasztékra. Bár ezen a tájon az 1800-as évek végéig a fehér szőlő termesztése volt jellemző, ma elsősorban a kék szőlőfajták uralkodnak. A leghíresebb a soproni Kékfrankos, de a Zweigelt, a Cabernet sauvignon, a Merlot és a Pinot noir sem Képhiányzik a pincékből. A fehérborok közül a Zöld veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc és a Korai piros veltelini a legelterjedtebb. Megrögzött sörösök egy helyi sörfajta kortyolgatásával is adózhatnak a hely szellemének. 

 

További képek