Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaPannonhalmi szépségek
2017.03.23

1.jpg A monostort 996-ban alapította Tours-i Szent Márton tiszteletére Géza fejedelem, aki Csehországból hívott ide bencés szerzeteseket.

Fia, I. István később megerősítette a monostor jogait. A Győr-Moson-Sopron megyei, Szent Benedek-rendi apátság Magyarország kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja, 400 ezres példányszámú könyvtárral.

1541-ben főapátsággá vált, ám a török hódoltság idején a szerzeteseknek többször is el kellett menekülniük innen. A harcok során az épületet végvárrá alakították.

II. József a rend működését 1786-ban beszüntette, majd azt I. Ferenc állította vissza, 1802-ben.

10.jpgPannonhalmán az alapítás óta folyik oktatás; a világi diákok előtt 1921-ben nyitotta meg kapuit a pannonhalmi gimnázium. Ez a második világháborút követő államosítások után is a meghagyott nyolc egyházi iskola egyike maradt.

Pannonhalma a rendszerváltozás után visszanyerte önállóságát, ekkor indult újra a bencés élet Bakonybélben és Tihanyban is. A monostor 1996-ban ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját, ebből az alkalomból II. (Szent) János Pál pápa is felkereste a bencés közösséget.

1996 decemberében a főapátságot és környezetét a Világörökség részévé nyilvánították; 2004-ben Magyar Örökség díjban részesült.

Végül, de nem utolsósorban: az apátság számos gasztronómiai élvezettel is várja a látogatókat, akik egyebek között különleges apátsági borokból, likőrökből, kézműves csokoládékból, gyógynövény-teákból válogathatnak.

-h-

 

A mappában található képek előnézete Pannonhalmi szépségek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.