Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaTerített asztal a jó palócoknál
2011.03.03

Hogyan töltsük az időnket?

A palócokat a 19. században Mikszáth Kálmán munkássága emelte  a köztudatba; „A jó palócok” című novelláskötete1881-ben jelent meg.

Kép Kultúrájuk megőrzéséért indult 2005-ben a Palóc Út program, melyet  közös szlovák-magyar tematikus útvonalként alakítanak ki, nyolc helyszínen tematikus kiállítással. Ám máris bőven van mit megnézni errefelé - amiből most csupán ízelítőt adunk.

A balassagyarmati Palóc Múzeum a palóc paraszti élet eseményeit, sorsfordulóit tárja elénk, valamint Madách- és Mikszáth-relikviákat őriz.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület geológiai tanösvénye, változatos őskövületekeivel, igazi időutazásra vihet minket.

Salgótarjánban a Nógrádi Történeti Múzeum jelentős Madách- és Mikszáth-anyagot mutat be, de bányászati kiállítóhellyel is rendelkezik.

Kép A magyar-szlovák határon, Szlovákia területén a somoskői várhoz látogathatunk el, melynek északi oldalán  különleges bazaltoszlopok látványában lehet részünk. 

Salgóbánya közelében Salgó várát, annak közelében pedig a Boszorkánykő bazaltképződményeit tekinthetjük meg.

Horpácson, a Mikszáth-kúriában irodalomtörténeti kiállítás várja az Kép érdeklődőket. Kazáron tájház, kézművesház és más látnivalók mellett érdemes megnézni azt a 20 millió éves riolittufa eróziót  is, melyhez hasonlót a világon mindössze hat helyen tartanak számon.

Mátrafüreden úgyszólván kihagyhatatlan a Palócbaba Múzeum, kellemes sétát tehetünk az Ördögforráshoz is, vagy két és fél órás gyaloglással elérhetjük Kékestetőt.

Recsken a bányamúzeum és az egykori kényszermunkatábor helyén létesített emlékpark lehet az úticél.

Kép Mátraderecskén az országban páratlan széndioxid-szárazfürdőt próbálhatjuk ki, míg Parádon gyógyfürdőzhetünk vagy a Cifraistálló kocsimúzeumot kereshetjük fel.

Sirokon a várból gyönyörködhetünk a tájban, és egykori barlanglakásokat is láthatunk.

No és feltétlenül meg kell említenünk a Világörökség részévé nyilvánított "ékszerdobozkát": Hollókő községet, ahol mindenképp ajánlatos beiktatni egy ráérős falusétát, tájházzal, vármúzeummal és a többi látnivalóval.

Mit együnk?

Kép Valaha a kásák, a krumpli, az egyszerű levesek alkották a palóc konyha  alapjait, a leghíresebb fogás, a palócleves viszont nem itteni találmány: Gundel János alkotta barátja, Mikszáth Kálmán és asztaltársasága részére, 1894-ben, a pesti István Főherceg Szállodában, egy ünnepi ételsor részeként. Hagyományos helybeli étel viszont a lábatlan tyúkleves, az öhöm nevű laktató egytálétel, a sonkás, juhtúrós kukoricatekercs, a legényfogó krumplitalpas, a paprikás krumpli, vagy a horpácsi sertéskaraj. A menüre Mikszáth-szelet teheti fel a koronát.

Mit igyunk?

Mivel mind a Mátraaljai Borvidék, mind az KépEgri Borvidék a közelben található, ez nem okozhat problémát. A riolitos talajt és viszonylag száraz klímát jól bíró fajták gazdag kínálatából választhatunk: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Irsai Olivér, Hárslevelű, Muscat Ottonel,  Leányka, Olaszrizling, Tramini, Sauvignon, Szürkebarát, Bianca, Kékfrankos, Kékoporto, Merlot, Zweigelt... De azért két borozgatás között ne hagyjuk ki a parádi gyógyvizeket sem!

Képek forrása

1 2 3 4

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.