Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaŐszi séta Veszprémben
2013.10.13

veszprem1.jpgVeszprém állandó jelzője: „a királynék városa”. Hogy miért? Mert ez a város I. István feleségének, Gizellának kedvenc tartózkodási helye volt; később pedig évszázadokon át a veszprémi püspökök koronázták meg a magyar királynékat.  I. István egyébként épp  itt győzte le Koppány seregeit, továbbá ez a település volt az első püspöki székhely az országban, Veszprém vármegye pedig az egyik legkorábban szerveződött vármegye.

Manapság a várnegyed idézi leginkább a város régmúltját.

A vár déli végében a város egyik jelképe magasodik: a 48 méter magas Tűztorony. Alsó, hengeres része eredetileg egy 13. századi vártorony része volt. Az épület, miután átvészelte  a török időket, a 18. századtól tűzvédelmi célokat szolgált. A 19. század elején copf stílusban épült újjá, ma ehhez hasonló formáját őrzi. Tetejéről az egész Belváros belátható. Órája negyedóránként jelez, minden egész órában pedig Csermák Antal veszprémi zeneszerző verbunkosát játssza.

veszprem2a.jpgA várnegyedben áll a veszprémi érsekség főszékesegyháza (10. századi alapokon, 14. századi gótikus altemplommal), és Veszprém legrégebbi középkori épülete: a gótikus Gizella-kápolna (a 13. századból). Előtte található a 41 m mély Várkút. A Szentháromság tér nevezetes épülete a Fellner Jakab által tervezett, késő-barokk stílusú püspöki (ma: érseki) palota. A térről természetesen a Szentháromság-oszlop sem hiányzik; ez szintén barokk stílusú és 18. századi. Romjaiban ugyan, de máig is fennmaradt a 10. századi Szent György-kápolna – a székesegyház mögött bukkanhatunk rá.

veszprem2.jpgVárbeli sétánk végén, a várhegy északi fokán I. István király és Gizella királyné szobraival találkozhatunk, amelyek mára szintén Veszprém szimbólumává váltak. Alkotójuk Ispánki József  (1938). A mellvéd mögül kitekintve csodás panoráma tárul elénk; a híres veszprémi Viaduktot is láthatjuk.

A háromnyílásos, felsőpályás vasbeton híd 1937 óta ível a Fejes-völgy és a Séd patak fölött, 50 méteres magasságban, összekötve a Jeruzsálemhegyet és a Temetőhegyet. Hivatalos neve: Szent István-völgyhíd. Ez Magyarország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídja; tervezője Folly Róbert.

Jó hír a sétát kedvelőknek, hogy a  Séd-patak völgyében 2011-ben új sétautat adtak át, játszóterekkel és dísztóval. Az út a várat köti össze az állatkerttel. Erre barangolva két Árpád-kori műemlék kolostor romjait is felkereshetjük.

veszprem3.jpgHa pedig eljutottunk az állatkertbe, ott sem fogunk unatkozni. Az 1958 óta működő intézményt folyamatosan fejlesztik – napjainkban egyenek között nagymacskákat, kamcsatkai medvéket, vízimadarakat, madagaszkári félmajmokat, dzselada páviánokat, ormányosmedvéket láthatunk itt, Kölyökdzsungel játszóház és terráriumot,  Csimpánzvilág bemutatóhelyet, valamint Afrika-szavanna kifutót is kialakítottak. Az állatkerti oktató- és kiállítóház a „festményeiről” is híres csodamajom, Böbe nevét viseli.

Egy szó, mint száz: Veszprémbe menni jó! Akár akkor, amikor a közeli Balatonnál időzünk, akár csak úgy.

S persze, ha már ott járunk, együnk is valamit finomat. Mivel a várost északnyugatról a Bakony hegyvonulatai övezik, fogyasszunk például stílusosan valami „bakonyit”. Mi receptjeink közül a bakonyi csirkemellet és a bakonyi gombaszószt ajánljuk – az utóbbi tésztaételekhez és párolt vagy sült húsok kísérőjeként egyaránt remek választás.

 

A mappában található képek előnézete Őszi séta Veszprémben

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.