Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaMáltai konyha: arab-olasz-angol hatások harmóniája
2010.06.15

Hogyan töltsük az időnket?

Kép

A Földközi-tengeren vagyunk, Szicíliától 93 km-re délre. Általában már májustól perzsel a nap, és októberben még mindig, árnyas ligetből meg feltűnően keveset találunk ezen a helyen, úgyhogy vigyünk magunkkal sok naptejet (vagy sok pénzt naptejre). Ha strandolni szeretnénk, számítsunk arra, hogy köröskörül sziklás parttal fogunk találkozni, kivéve azt a néhány strandot, ahol a turisták kedvéért sivatagból hozott homokkal töltötték fel a beachet. A búvárkodók Ghar Lapsi és a Kék Barlang (Blue Grotto) környékén merülhetnek jókat. A Mediterraneo Marine Parkban naponta többször papagáj-, fóka- és delfinshow látható. Lehetőség van arra is, hogy delfinekkel ússzunk együtt  - a félórás program ára nem épp csekély, bár más hasonló parkok áraihoz képest szerényebb (figyelem: érdemes mielőbb, már előre feliratkozni!).

Kép Tulajdonképpen szigetcsoportról van szó, de mindössze három nagyobb   sziget (Malta, Gozo, Comino) lakott, ezekre viszont át is hajókázhatunk.  Cominón állítólag mindössze egyetlen család lakik, ezért a kirándulásokat Kép inkább Gozora szervezik. Busszal és gyalog szép sima terepen járhatunk-kelhetünk: Málta legmagasabb pontja mindössze 253 m magas. Viszont ne felejtsünk el mindig először jobbra, majd balra nézni, amikor  úttesten kelünk át, mert Máltán baloldali közlekedés folyik. (Nem csoda: hosszú időn át, 1964-ig angol fennhatóság alatt állt.)

A Máltai Lovagrend által alapított fővárost, La Valettát  a lovagrend 1557-68 között működő nagymesteréről, Jean Parisot de la Valette-ről  nevezték el. A lovagrend virágzásának századait idézi a Nagymesterek Palotája, az óvárost körülvevő erődrendszer és számos más építészeti   emlék. Az elővárosok egyikében, PaolábanKép találták meg a mai legfőbb nevezetességek egyikét, az 5000 éves  föld alatti, sziklába vájt  templomrendszert: a Hypogeumot. Ide érdemes jó előre bejelentkezni, mivel csak korlátozott számú látogatót engednek be. Ennél régebbi építményeket is megtekinthetünk: a Gozo szigetén fennmaradt, ie. 5200 körül épített  Ġgantija ktemplomok mellett Máltán további Képöt őskori templomegyüttes található.

Sok egyéb felfedezni való mellett érdemes felkeresni az egymás tőszomszédságában található Mdina és Rabat városát is. Az előbbi nem más, mint a régi, erődítménnyel körülvett  főváros, mely egyszersmind a máltai érsek székhelye, a másik pedig a korai kereszténység időszakával ismertet meg: itt találhatókKép például a Szent Ágotáról és a Szent Pálról elnevezett katakombák, valamint a Szent Pál-barlang is. Szent Pál apostol neve nem véletlenül kötődik Máltához: a legenda szerint a mai Szent Pál öbölnél hajótörést szenvedett, majd az azóta róla elnevezett  barlangban hirdette először a kereszténység tanait. (Mielőtt azonban teljesen összecsapna fejünk felett a múlt, keressük fel a mdinai Fontanella Tea Gardent is, ahol a bástyáról körültekintve, pompás süteményeket eszegetve csodálhatjuk a környező panorámát.)

Bár a máltaiaknak van saját, arab-olasz alapokon nyugvó nyelvük, és így pl. az utcák nevét nem mindig egyszerű megjegyezni, az országban hivatalos nyelv az angol is - angolul bárki könnyedén megértetheti magát.

 

Mit együnk?

 

A szigetcsoport elhelyezkedéséből és történelméből eredően a máltai  konyha arab, olasz és angol hatásokat ötvöz, melyekből sajátságos helyi specialitások alakultak ki. Ilyen a Soppa ta-l'Armla Kép(özvegyleves), a
Minestra (zöldségleves), az Aljotta (halleves), a Timpana (rakott sült makaróni), 
a Ross il-Forn (húsos-paradicsomos sült rizs), a Patata l-Forn (sült sertés és krumpli), vagy a Bragioli (sült marha). Kedvelt a nyúlhús is, ebből készül a Fenek moqli (pácolt sült nyúl), vagy a  Stuffat tal-Fenek (raguszerű étel). Szinte bárhol ehetünk lampukát, ami a leggyakrabban fogyasztott máltai halfajta. Az édességek közül nagy népszerűségnek örvendenek  a mandulás sütemények, ezek egyike a Kwarezimal, a másik pedig a Mindenszentek idején sütött különlegesség, a Ghadam tal-Mejtin. Híres a máltai kenyér is, amely itt Hobz névre hallgat - ez az alapja a nemzeti ételként számon tartott Hobz Biz-Zejt-nek is, ami nem más, mint egy mindenféle jóval gazdagon megrakott, ízletes szendvicsfajta. A kaktuszfügéből készült lekvár akár szuvenírként is megfelelhet. 

 

Mit igyunk?


A helyi sör
neve CISK, a citromos söré Shandy. Nemigen úszhatjuk meg   látogatásunkat Lemoncello (citromlikőr) és kaktuszpálinka kóstolása nélkül (persze, lehet, hogy nem is akarjuk...!)  Ne hagyjuk ki a narancsból és gyógynövényekből készült Kinnie  üdítőitalt - nagyon kellemes, és  sehol másutt nem ihatunk ilyet, csak Máltán.

 

 

További képek