Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
A szlovén Ljubljana adventben felülmúlhatatlan. Mintha csak azért alakították volna úgy a belvárosát, hogy ott lehessen a világ legkellemesebb, legszínesebb, legkulturáltabb adventi vására, nyüzsgése, jövés-menése. Itt is vannak persze adventi vásárosbódék, de valójában maga a belváros adja a díszletet, „kéznél vannak” a Ljubljanica partján sorjázó éttermek, kávézók, a tágas, egymásba nyíló terek, a kis utcácskák, üzletek, csak "adventesíteni" kell őket. Hely bőven van, nem könyökölnek egymásba az emberek, mégis úgy érezzük, hogy egy több ezres baráti társasághoz tartozunk.
Ha hideg is az idő, úgyszólván az egész város apraja-nagyja ott sétafikál, a kerthelyiségek tele vannak vidám, kedélyesen beszélgető emberekkel, akik láthatóan élvezik az evés-ivást, az ünnepi készülődést – és a városukat. Az üzletek szépek, a kirakatok látványosak, minden díszítés jó ízlésre vall. Az pedig külön előny, hogy még este 10 órakor is lehet bármit vásárolni.
Ami az evés-ivást illeti: megkóstoltuk az étlapon szlovén téli specialitásként szerepelő véres hurkát, amelyhez köretként párolt savanyú káposztát és főtt burgonyát kaptunk. A látszatra ismerős étel meglepetést okozott: szlovén módra egy kevés fahéjjal és majoránnával fűszerezték. A mi hurkáról alkotott elképzelésünktől tehát eltért ugyan, de így is nagyon finom volt. Az adventi forgatagban természetesen forralt bort is kell inni - nemcsak azért, mert nagyon jó, hanem mert a hidegben kapóra is jön néhány pohárnyi ebből az édes-savanykás-fűszeres italból. Nem beszélve arról, hogy ezután valahogy még hangulatosabbá válik a ljubljanai advent...
-M-
A mappában található képek előnézete Ljubljana: ádventi forgatag