Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaKellemes meglepetés: Bassano del Grappa
2012.07.24

226.jpgA turisták kevéssé ismerik ezt a szép fekvésű észak-olasz városkát – még a világszerte kiadott Lonely Planet sorozatban megjelenő Italy útikönyv sem tesz róla említést. Látványosabb szomszédainak híre olyan vonzó, hogy az utazó ügyet sem vet Bassanóra, mikor  Verona, Padova, vagy a Garda-tó felé igyekszik. Pedig Bassano kellemes meglepetés a látogatóknak, és nem csak azoknak, akik a grappa rajongói közé tartoznak.

Bassano del Grappa környezete már önmagában elegendő ok, hogy ide látogassunk: A város a Monte Grappa lábánál, a Brenta folyó partján fekszik. Nyilván nemcsak szép, de a gyakorlatban is hasznos fekvése miatt, a hely a római idők előtt is lakott volt, a rómaiak pedig az i. e. II. században alapítottak itt várost, Bassanius néven. Már a XI. században állt a ma is látható vár. Bassano lakossága az elmúlt századokban nemcsak a bassano-3.jpgpálinkafőzéssel foglalkozott, de a középkorban is ismert volt gyapjú-, selyem-, réziparáról, és leginkább kerámiáiról. A középkorban szemet vetett rá Vicenza, Milánó és a Velencei Köztársaság, csaták zajlottak itt a francia forradalom idején. Az első világháború alatt az erre húzódó fronton, a Monte Grappa környéki ütközetekben több ezer katona vesztette életét. Az ő emlékükre kapta 1928-ban Bassano a del Grappa utónevet. A második világháborúban a német csapatok elfoglalták a várost, sok bassanói esett áldozatul az ezután következő kivégzéseknek és deportálásoknak.

Bassano del Grappát – a mai turistákkal ellentétben – nem kerülték el olyan híres emberek sem, mint Napóleon, aki hónapokat töltött a városban,  továbbá mint Ernest Hemingway és Scott Fitzgerald, akik az első világháború idején fordultak meg itt. Egyikőjük sem láthatta azonban a várost olyan szépnek és békésnek, mint amilyennek mi láthatjuk, ha most oda látogatunk.

A város panzióiban még a turistaszezon derekán is könnyebben – és  viszonylag olcsóbban – találunk magunknak szállást, mintha a környező, nagyhírű városokban próbálkozunk. Innen közelségük miatt meglátogathatjuk Vicenzát, Padovát, Veronát.  Mi egynapos kiránduláson Bassanóból jutottunk el szép hegyi utakon Trentóba, és autóztuk körbe a Garda-tavat. Ha valaki Magyarországról Olaszország délebbi vidékeire tart, az útközben tarthat itt egy kis pihenőt, hogy aztán másnap induljon tovább. A Dolomitokban kirándulók vagy síelők is könnyen elérhetik Bassano del Grappát, ha a sportolás mellett nézelődni is szeretnének.

bassano-6.jpgAz óváros nem túl nagy, sétálva könnyen bejárható. Fő látnivalója a Ponte degli Alpini, a Brentán épült fahíd. Már a XIII. században is állt ezen a helyen valamiféle híd, a jelenlegit azonban Palladio tervei alapján építették, 1569-ben. A fahíd robusztus, mégis különleges és elegáns látvány. Meglepően széles, és bár kényelmesen elférne rajta egymás mellett két autó, a hídon ma már csak gyalogosok sétálhatnak át: néhány száz méterrel odébb zajlik a gépkocsiforgalom. Délelőtt, de még inkább délután, naplemente előtt remek fotótéma a vörösre festett fahíd, a felette magasodó középkori várral együtt. A hidat egyébként többször is újjá kellett építeni, legutóbb a második világháborúban szenvedett súlyos károkat.

Az óvárosban áll a X-XI. század fordulója körül épült, majd a XV. században átépített dóm. Láthatunk más, a XIV. században épült templomokat is, az egyik keresztelő Szt. János nevét, a másik Szt. Ferenc nevét viseli, utóbbiban érdekesek a freskómaradványok. A városi múzeumban a régészeti leletek mellett Canova, Tiepolo, Bernini, Dürer és Rembrandt munkáit őrzik, a Palazzo Sturm épületében pedig híres kerámiamúzeum van. A városháza a XV. század elejéről származó, szép épület.

bassano-2.jpgAz óváros szűk utcáin sétálgatva, a régi házak földszintjein modern üzletek kirakatait nézegethetjük, és közben be-betérhetünk az itt található számos vendéglő bármelyikébe: jó borokat találunk, és persze nagy választék van grappából is. Este sem kihalt a város, különösen a híd környéke eleven. A hídfőknél található kiskocsmák tele vannak. Még nagyobb a tömeg a kiskocsmák előtt, az utcán és a hídon: nagy sokaságon kell keresztül törnie az arra vetődőnek. Esténként a város fiatalsága gyűlik itt össze, a legtöbben nem is a vendéglőben ülnek, hanem előtte álldogálnak egy-egy pohár borral a kezükben, és csevegnek – senki nem részeg, senki nem hangoskodik. A társasági élet ilyen, utcai formája más olasz városokban is divat, az évszázados fahíd környékén pedig különösen érdekes.

bassano-14.jpgEgyesek szerint Bassano del Grappa környékéről származik, és a Monte Grappáról kapta nevét a híres olasz pálinka, a grappa. A grappa 40-45 fokos törkölypárlat, a borkészítéskor visszamaradó szőlőhéj erjesztésével készülő, eredetileg színtelen ital. A középkorban kolostorokban (is) állítottak elő, és orvoslás céljára, az emésztés elősegítésére (is) használtak grappát. Saját tapasztalatom alapján nyugodtan mondhatom, hogy a grappa az emésztésnek nemcsak a középkorban, de napjainkban is jót tesz… Utóbb különböző – és ma már igen sokféle, szőlőfajtánként különböző, sőt virágmézzel ízesített, bár korántsem édes – grappát készítenek Olaszországban. Van olyan párlat, amit évekig, sőt évtizedekig érlelnek, némelyeknek igen szép színük, finom illatuk van. A grappát isszák magában, sörhöz, sőt kávéban is.

Ahol törköly van, ott szőlőnek, és bornak is lennie kell… Van is, sőt vannak is borok, borvidékek Olaszország-szerte, minden vidéknek megvan a saját, különleges bora. Bassanóban is bármelyik vendéglőben jó választékot találunk akár fehér-, akár vörösborból, és ha kedvünk van, és szánunk rá pénzt, többfélét kóstolhatunk: a szép, öblös poharakban akár decinként is kihozzák a pincérek a finom italt, nem kell feltétlenül egy egész üveggel, vagy egyszerre nagyobb mennyiséget rendelni.

bassano-9.jpgVeneto tartományban van Bassano del Grappa. A tartományban igen jelentős a rizstermelés, ezen a vidéken a kukoricából készült fogások – például a köretként fogyasztott polenta – mellett a különböző rizsételek, a rizottó változatai hozzá tartoznak a mindennapi étkezéshez. A rizibizit errefelé nemcsak zöldborsóval, de sonkával és parmezánnal, gombával, sőt a tenger gyümölcseivel is tálalják. Az olaszok hagyományosan sok zöldséget fogyasztanak, északon is népszerű a spárga, a cukkíni, a nálunk kevésbé ismert articsóka és endívia. Bassano del Grappa közel van a trentinói hegyvidékhez, ezért a konyhaművészetben a füstölt húsok és szalámik gyakori felhasználásával, némi osztrák hatás is érződik. Gyakran készítenek vadételeket a polenta mellé. Ha desszertet szeretnénk, igen ajánlott az általunk is kedvelt és szinte minden cukrászdában kapható tiramisu. Észak-Olaszországból (állítólag Velencéből) származik, azonban itt az eredeti változatát lehet megkóstolni: a piskótát marsalába (édes, testes borba) áztatják. Ha pedig a látogató – étvágyától és leginkább pénztárcájától függően – már elég sok finomságot megkóstolt, nem hagyhatja ki a kávét, amit az olaszok igen sokféle módon készítenek, és minden napszakban, de a napszaktól függő változatban isznak.  

Kép és szöveg: Dobos Katalin

 

 

A mappában található képek előnézete Bassano del Grappa, Olaszország

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.