Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaÍzelítő Hollandiából
2013.12.01

holliz1.jpg

Hollandia a magyar utazók számára korántsem ismeretlen ország. De aki sosem járt ott, az is hallott már tulipánokról, szélmalmokról, sajtokról, csatornákról, a németalföldi festőkről, Van Goghról, Vermeerről, Hieronymus Boschról, mélyföldekről és óriási gátakról, a hollandoknak a tengerrel folytatott különös harcáról, és sok más egyébről, amit úti készülődés közben felidézhet, és amivel érkezéskor maga is találkozik.

holliz2.jpgVannak ismét működővé tett szélmalmok, hatalmas virágkertészetek többhektárnyi területen felépített üvegházakkal, sajt és megint sajt, vannak műemlékekben gazdag városok, ahol megtalálhatjuk a történelemkönyvekből és a művészettörténetből ismert hírességek nyomát, vannak jelentős múzeumok.

És: víz, víz, víz... Folyók, csatornák mindenütt. Sok település szépen megőrzött óvárosaiban az utcák egyúttal csatornák is, ahol valaha árut szállítottak, közlekedtek  ma már inkább csak városnéző turistahajók járnak rajtuk, vagy régi hajókra, uszályokra telepített sörözők, vendéglők teraszain üldögélnek az emberek. 

rott.jpgAz autóutak sok helyen a csatornák alatt futnak, a csatornákon nyitható, felemelhető hidak engedik át a nagyobb hajókat. A vidéket járó turista meglepődhet a végeláthatatlan legelőkön, ahol a csatornákkal szabdalt, harsány zöld mezőkön szabadon legelnek tehéncsordák, birkanyájak, lovak, míg a csatornák vizén vadkacsák, vadlibák, hattyúk úsznak, miközben minden – a városok terei, utcái is – a rendezettség, tisztaság és nyugalom érzetét kelti a látogatóban.

Azonban kevésbé hallunk a holland konyha ínyenc fogásairól. Talán azért, mert ilyenek nem is igen vannak. A hagyományos holland étkezés nem éppen fantáziadús: hozzátartozik mindenek előtt a krumpli (amit többféleképpen készítenek el), egy-egy szelet hús, sok párolt zöldség. Az útikönyvek szerint, vannak hagyományos holland ételeket kínáló éttermek is.

holliz3.jpgBár mi ilyenekkel nem találkoztunk, alkalmunk volt megkóstolni pl. a Bossche bol és a bitter ball nevű holland ételeket. Az előbbi desszert. Az utóbbi egy hosszadalmasan elkészíthető és kissé bonyolult főétel: ehhez főtt marhahúsból-zöldségből álló, sűrű raguszerű pürét készítenek, amit pingponglabda nagyságú golyóbisokká formáznak, és panírba forgatva, olajban megsütnek. Íze a nevével ellentétben kellemes, nem pedig keserű.

Népszerű, hagyományos holland eledel az ún. matjes hering is. Ez olyan fiatalon kifogott hering, amit ecetes-sós-hagymás-fűszeres pácban marinálnak, és nyersen fogyasztanak. 

Hollandiában köztudottan jelentős hagyománya van a sajtfogyasztásnak is: az 1 főre jutó holland sajtfogyasztás évente több, mint 16 kiló (eszerint a hollandok, a csecsemőket is beleértve, havonta közel másfél kiló sajtot esznek).  

A legtöbb vendéglőben a nemzetközi konyhaművészet hatásait érezhetjük.holliz4.jpg Akadnak kifejezetten olasz, kínai, indonéz, stb. vendéglők is. A holland konyha tehát egyre inkább globalizálódik, és a magyar ízlés számára is élvezhető. Igaz, nem olcsó. Mindenütt vannak azonban olyan vendéglők, sörözők, kávéházak, ahol a főétkezés idején, vagy akár azon kívül is kínálnak salátákat, kisebb és egyszerű fogásokat, amelyek mérsékeltebb árúak, és alkalmasak arra, hogy az utazó éhét elverjék.

Természetes, hogy a tengerparton kívül másfelfelé, például óvárosi piactereken, mozgóárusoknál is lehet kapni halat és a tenger gyümölcseiként ismert (vagy kevésbé ismert) étkeket. A kalandvágyó és kíváncsi turista egyaránt kipróbálhatja a halakat, polipokat, rákokat és kagylókat. Ám bármilyen fogásról van is szó, mindenütt ízlésesen, sőt kifejezetten szépen kínálják, tálalják – a saláták néha valódi művészi alkotásoknak is beillenek.

holliz5.jpgAmi az italokat illeti, Hollandiában elsősorban sörből rendkívül széles a választék. Szinte minden városban más-más helyi sört is kínálnak, a nagy és ismert márkákon kívül. Kicsit szomorú megfigyelésünk, hogy akár üveges, akár csapolt a sör, általában nem a nálunk megszokott mennyiséget (0,5 litert) hozzák ki egyszerre, hanem 2,5-3 decit. Igaz, a kevesebb sörnek kevesebb ideje marad az asztalon megmelegedni – viszont Hollandia éghajlata alatt lassabban melegszik a sör, mint itthon! Az efféle csalódások azonban ne tartsanak vissza senkit attól, hogy kipróbálja a különböző alkoholtartalmú, sokféle – világos, barna-, búza-, sőt rosénak nevezett könnyű, gyümölcsízű – sört. Legfeljebb rendeljen többször…

holliz6.jpgA hollandok általában nem borivók. A bort kedvelő turistáknak sem kell azonban mostohának érezniük a sorsukat: sokféle és jóféle bort ihatnak, bár ezek többségének csak annyi a köze Hollandiához, hogy ott árusítják. Nem is túl olcsók. Általában franciák, spanyolok, kaliforniaiak, dél-afrikaiak, stb. (Magyar bort sehol sem találtunk, pedig a jó magyar borok felveszik a versenyt a híres külföldi borvidékek termékeivel.) Úgy tudjuk, Hollandia déli részén azért termelnek bort, bár mi ilyennel nem találkoztunk. Igaz, nem is kerestük olyan nagyon kárhoztasson minket bárki is érdektelenségünk miatt. (Igen! Ki tudja, milyen finomságról maradtunk le, amit most már talán sosem pótolhatunk…)

holliz7.jpgA pálinka sem erőssége a hollandoknak. Kínáltak bennünket olyan röviditallal, amelynek íze hasonlatos volt a ginhez. Nem találtuk rossznak, meg is ittuk jószívvel, de a mi valódi gyümölcspálinkáinkhoz nem volt fogható! Persze, Hollandiába úgysem pálinkázni megyünk: akinek a gyümölcsök ezen erősen alkoholos nedűje hiányzik, az ihat eleget itthon. Vagy akár vihet is magával Hollandiába, sőt kínálgathatja is belőle – szívesen fogják fogadni!

Dobos Katalin

 

Kapcsolódó cikkek

Vermeer és a porcelán városa: Delf

Észak Velencéje: Amszterdam

Alkmaar, a sajt fővárosa

Hieronymus Bosch városa: Den Bosch

Ahol jó kikötni: Haarlem és Spaarndam

Holland receptek

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.