Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaHúsvét Svédországban
2015.03.30

...avagy Påsk meg smörgåsbord, és igazi nyuszi helyett egy cumit lopkodó kis majom.

sved-husvet-1.jpg

sved-husvet-2.jpg

Húsvétkor egyszer ragyogó napsütés, máskor havazás. De ez a svédeket egy cseppet sem zavarja. 7-8 fokos hőmérsékletnél már simán látni az utcán rövid nadrágban mászkáló embereket.

sved-husvet-3.jpg

Tavaszváró dekoráció: úton-útfélen színes tollakkal díszített faágakkal köszöntik a jó időt, a hosszabbodó nappalokat és a húsvétot.

sved-husvet-5.jpg

A laza kis ötkilós kenyeret a képen látható 89 éves úriember sütötte. Ajánlom mindenkinek - ahogy a mellékelt ábra mutatja, a kenyérsütés fiatalon tart! Ilyen a kenyér belseje:

sved-husvet-6.jpg

Ha kedvünk tartja, a magyar hagyományoknak is hódolhatunk: festhetünk tojást. Nem tudom, ez mennyire divatos a skandináv országokban, de a boltokban kapható tojásfesték.

sved-husvet-4.jpg

Svédasztal csak Svédországon kívül létezik, ők ugyanis (főképp a nagy ünnepekre) smörgåsbordot (vagyis szendvicsasztalt) készítenek, ahol a különböző hideg és meleg finomságokból kedvünkre válogathatunk. Ilyen tehát az igazi svédasztal.

sved-husvet-7.jpg

sved-husvet-8.jpg

sved-husvet-9.jpg

Ezen is volt mindenféle finomság: garnélás tojás, mustáros hering, töltött füstölt lazac, tonhaltekercs, főtt újkrumpli, ropogósra sütött csirkeszárny, sajtok, sonkák, friss zöldségek... Nyami!

sved-husvet-10.jpg

Íme a bizonyíték arra, hogy a hideg relatív fogalom: 10 fok fölött már a teraszon folyik a grillezés.

S végül: bűntény a kolmårdeni Tropicariumban, avagy a cumilopás képi bizonyítéka. A bűntényt egy apró selyemmajom követte el, aki előre megfontolt szándékkal kotorászott egy babakocsiban, majd amikor fellelte a keresett értékes tárgyat, elrohant vele.

sved-husvet-11.jpg

sved-husvet-12.jpg

sved-husvet-13.jpg

Társai utánavetették magukat, de nem azért, hogy a becses dudlit visszajuttassák jogos tulajdonosának (a két év körüli K.B.-nek), hanem hogy a saját szájukba dugdossák. Ők ezzel ajándékozták meg magukat húsvétra...

Kép és szöveg: Levin

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.