Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
A svédek szerint a svédasztal az, amit az IKEA-ban vásárolunk meg Njörd vagy valami hasonló fantázianéven. A gazdag büfé jellegű választék helyi megjelölése náluk: smörgåsbord, vagyis szendvicsasztal.
Itt azonban újabb svédcsavar következik, mert ezen az asztalon a szendvics leggyakrabban torta alakú, és mellette egyéb finomságok is sorakoznak: sült húsok, füstölt és pácolt halak, sajtok, saláták, pástétomok.
A restaurangok étlapján is hiába keresgéljük a svéd gombasalátát – nem fogjunk megtalálni. Ellenben a legtöbb cukrászdában minden további nélkül rendelhetünk Budapest szeletet, amiről tősgyökeres pestiként először egy svédországi kávézóban hallottam.
A Budapest rulle vagy kaka névre hallgató desszert (az előbbi tekercset, az utóbbi süteményt jelent) tulajdonképpen diós-mogyorós tojáshabrolád, amit tejszínnel és mandarinnal töltenek meg. Hogy a mandarin mitől tipikus budapesti gyümölcs, nem tudom, mindenesetre a süti elképesztően finom. Legközelebb itthon is kipróbáljuk!
A svéd konyha furcsaságainak ezzel még nincs vége! Előszeretettel ünnepelnek meg ételeket, például a våfflor (waffel) napja március 25., a surströmmingé pedig augusztus harmadik csütörtökje. Ahhoz, hogy átérezzük, miért is kell a szó szerint rothasztott heringről egy kiemelt napon megemlékezni, bizony viking vérnek kellene csörgedeznie az ereinkben.
Húshagyó kedden egyszerre ünneplik a palacsintát és a semlát, ami marcipánmasszával és tejszínhabbal töltött kelttészta-féleség. Utóbbit a nagyböjt ideje alatt minden kedden újra és újra „megünneplik”. Ezt a hagyományt egykor nagyon komolyan vették, és a boltokban kizárólag ebben az időszakban lehetett ilyen süteményt kapni, de népszerűségének köszönhetően ma már egész évben fogyasztják. Sőt, éves szinten 40 millió darab fogy belőle!
A svéd ételünnepek sora végtelen! Ott, ahol a tél hideg, kemény és hosszú, ellensúlyozni kell a sózott húsokkal, füstölt halakkal és kemény kenyerekkel "kikövezett" hónapokat minél több nyári dőzsöléssel.
A legfontosabb ilyen alkalom a midsommar, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső péntek este és szombat. Az ezeket követő vasárnapon pedig a dínom-dánomot igyekeznek kipihenni (kijózanodni) a skandinávok. A fő „attrakciók” ilyenkor a pácolt hering tejföllel, metélőhagymával és újburgonyával, illetve az epres desszertek.
Az idén, 2015-ben augusztus 8-ra esik a „rákok premierje”, amikor az édesvízi rákokat ünneplik. (Puszta véletlen, hogy a nemzetközi orgazmusnap is épp erre a napra esik.)
De 2010 óta a rákszendvicsnek is külön napja van. A stockholmi Arlanda repülőtér kezdeményezte, hogy október 14-ét „nyilvánítsák” räkmackans dagnak, mivel a garnélás, majonézes, tojásos, citromos, olykor kaviárral is megpakolt szendvicsből több ezret is eladnak egy héten.
Valamilyen érthetetlen okból kifolyólag a kötbullar dag (az összeszerelős áruházból ismert húsgombóc) még nem szerepel a naptárukban, pedig a paradicsomszószról, sőt a Plútó lefokozásáról is megemlékeznek.
Összességében: igazán „levines” dolog az ételekről méltó módon megemlékezni. Aki szeretne belekóstolni Svédország gasztronómiájába, a fent felsorolt napokon megteheti. Vagy a hét többi napján. De csütörtökönként kizárólag sárgaborsólevessel és palacsintával! Mert a svédeknél így szokás.
Kép és szöveg: Levin
Svéd (ihletésű) receptjeinkből
A mappában található képek előnézete Svédország - Gasztrokaland svédcsavarokkal