Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaEsztergom - a híres bazilika városa
2015.06.08

1.jpg

A Dunakanyar egyik legnevesebb városa, Esztergom éke: a  bazilika. Ez a magyar katolikus egyház főszékesegyháza és hazánk legnagyobb egyházi épülete. Az altemplomtól a kupola tetejéig 100 méter magas. 1856 augusztus 31-én szentelték fel, bár ekkorra még nem készült el - csak 1866-ra. Negyvennégy éven át építették.

 

2.jpg

Mindszenthy József (1892-1975) szobra a bazilikát ölelő parkban, a vár Sötétkapujánál Esztergom egykori érsekére, Magyarország utolsó hercegprímására, bíborosunkra emlékeztet. 2015-ben, halálának 40. évfordulója alkalmából adták át, alkotója Vlagyimor Szurovcev. Az orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány állíttatta. Mindszenthy életével, munkásságával a bazilika állandó kiállításán is megismerkedhetünk.

 

5.jpg

A főszékesegyház az esztergomi várban található. Ha nemcsak a homlokzatát nézegetjük, hanem körbe is járjuk, ez a csodás panoráma tárul elénk: a Dunakanyar az esztergomi Prímás-szigetet és a szlovák Párkányt összekötő, 517, 6 méter hosszú Mária Valéria híddal. Eredeti formájában 1895-ben avatták fel; tervezője ugyanaz a Feketeházy János, aki a budapesti Szabadság hídé.

 

7.jpg

A klasszicista stílusú, monumentális épület Hild József munkája nyomán nyerte el mai formáját. A bejárata fölötti timpanont nyolc 22 méter magas oszlop tartja. Előtte Kiss György 1905-ben készült, Magyarok Nagyasszonya című szobra látható. A bazilika tetején picinek tűnő kereszt valójában 7 méter hosszú.

 

8.jpg

Esztergomot évente egymillió turista keresi fel, nem utolsósorban persze a bazilikát szeretnék látni. Belépéskor különféle jegyek közül választhatunk. Mi olyat vettünk, amellyel az altemplomtól a kincstáron át a kupoláig mindent megnézhettünk. (A kincstárról nem készültek képek, mert ott tilos fotózni.)

 

10.jpg

A bazilika belső alapterülete 5660 négyzetméteres. Kupolája 33,5 méter átmérőjű, 71,5 méter magas, és 24 oszlop tartja. A 12 ablakán át beáradó fény lenyűgöző látványt nyújt. A kupolához később még visszatérünk... Az oltárkép, mely Michelangelo Grigoretti munkája, a világ legnagyobb, egyetlen vászonra készült oltárképe.

 

16.jpg

Az altemplomba, mely Pach János tervei alapján készült óegyiptomi stíluselemekkel, 57 lépcső vezet. Odalenn érsekek nyugszanak, köztük 1991 óta Mindszenthy is. Ugyancsak itt helyezték el a bazilika helyén állt korábbi, középkori templom romjai között talált régi sírköveket - az egyik Mátyás király nevelőjéé, Vitéz Jánosé.

 

20.jpg

A kupola óriási súlyát rendkívül vastag, 17 méteres falazat tartja - erről tanúskodik ez az altemplomban látható tábla is. A helyszínen a falvastagságot is bemutatják egy jókora keresztmetszeti furat segítségével, melynek végében ablakot alakítottak ki, a jobb megvilágítást biztosítva.

 

21.jpg

Az altemplomból a kincstárba mehetünk, onnan pedig a panorámaterembe lépcsőzhetünk fel, ahol kávézgatva, és a már megismert, gyönyörű panorámát csodálva lazíthatunk. Aki a kupolába nem vett jegyet, innen fordulhat vissza. Szédülősök, tériszonyosok, bezártságot nehezen viselők inkább ne vágjanak neki: "egyszemélyes", igen szűk csigalépcső vezet a magasba.

 

23.jpg

Fáradozásaink eredményeként odafenn például ezt láthatjuk. Az oldaltornyok egyikét a Dunával, az alattunk elterülő várossal. És persze, sok galambot.  

 

24.jpg

Köztudott, hogy Géza fejedelem 972-ben Esztergomot választotta székhelyéül; itt született fia, Vajk is - a későbbi Szent István. 2001-ben az esztergomi vár északi rondellájában kapott helyet az a szobor, amely István megkoronázását idézi fel. A szoboregyüttes Melocco Miklós alkotása.

 

dsc05030.jpg

Amikor már azt hinnénk, a "csúcson" vagyunk, kiderül, hogy még további rengeteg csigalépcső vár ránk a kupoláig. A bejárat szintjétől a kupola erkélyéig összesen közel 400 lépcsőfokon kell felkaptatnunk, de ilyen teljesítmény után biztosan nagyon elégedettek leszünk magunkkal. Ha kilihegtük magunkat, körbesétálhatunk a kupola mentén, amely belülről pedig, mint tapasztaltuk, roppant visszhangos. És nyári hőségben nagyon meleg.

 

27.jpg

Csigalépcső ide, meleg oda, a látvány megéri a fáradozásokat. (Az előtérben, balra álló "kis" épület az esztergomi Víziváros főterén magasodó, barokk stílusú Szent Ignác-plébániatemplom.)

 

dsc05043.jpg

Természetesen ebédelni sem felejtettünk el... A könyékbeli éttermek egyikében például az "Ájult imám" nevű fogást kóstoltuk meg, ami egzotikusan fűszerezett, paradicsomraguval töltött sült padlizsán, sajttal betakarva. Nem épp esztergomi specialitás, viszont nagyon ízletes. Aki nem vezet autót, stílszerűen a neszmélyi borvidék nedűivel öblítheti le a finom falatokat.

P. H.

 

A mappában található képek előnézete Esztergom - a híres bazilika városa

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.