Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaÉszak Velencéje: Amszterdam
2013.11.02

amszt01.jpgAmszterdam 1813 óta a Holland Királyság fővárosa. (Királynőjét és a kormány székhelyét azonban ne itt, hanem Hágában keressük.)  A város az Amstel folyó torkolatánál terül el; nevének jelentése: „gát az Amstelen”, és az Északi-tengeri csatorna révén összeköttetésben áll az Északi-tengerrel.

A központjában található Dam (Gát) tér neve is a régi időkre emlékeztet – itt torkollott az Amstel az IJ folyóba, és itt építették 1270 körül azt a fából készült gátat, amelyről nevét kapta a város. A tengeri hajók valaha egészen idáig úsztak fel rakományaikkal, amelyeket ezen a helyen pakoltak át folyami hajókba. Így  a középkor során a város igen jelentékeny kereskedelmi csomóponttá vált. Az sem véletlen, hogy régi házainak homlokzata kissé kifelé „dől”: egykor a földszinteken működtek az üzletek, a felsőbb szinten laktak a családok, és a legfelső szintén raktározták az árut – ahová azt az oromzatra rögzített csiga segítségével  húzták fel.

amszt7.jpg

A város körútjait, sugárútjait csatornák (grachtok) alkotják, hosszúságuk összesen 44 km. Ezek a területet hozzávetőlegesen 100 szigetre tagolják, melyeket hidak kötnek össze egymással. Ezért nevezik Amszterdamot Észak Velencéjének – ha kedvünk tartja, mi is beülhetünk egy turistahajóba, hogy kiélvezzük páratlan hangulatát.

 

A történelmi városközpont főutcája által keresztezett Dam téren találhatjuk a Királyi palotát, az ún. Új-templomot, a De Bijenkorf áruházat,  a második világháború hősi halottainak emlékére állított Nemzeti Emlékművet, valamint a helyi Madame Tussaud’s Múzeumot is. Ugyanitt kapcsolódhatunk be a város két fő bevásárlóutcája, a Nieuwendijk és a Kalverstraat and Damstraat nyüzsgésébe. A tér közelében, attól keletre működik Amszterdam híres vöröslámpás negyede, a De Wallen. (Ne lepődjünk meg, ha a környékbeli boltok és kávézók környékén fura illat szálldos – errefelé legálisan lehet marihuanás cigarettát szívni.)

 

amszt20.jpgÁm művészeti-kulturális élményekért sem kell messzire mennünk. Sok-sok színház, múzeum várja látogatóit, az utóbbiak közül a leghíresebb az 1885-ben épített Rijksmuseum, ahol olyan csodákat láthatunk, mint Rembrandt Éjjeli őrjárat c. festménye, vagy Vermeer munkái. A Van Gogh Múzeumot pedig talán nem is kell ajánlgatni – úgyszólván „kötelező” felkeresni. A tengerjáró hajóhoz hasonlító Nemo tudományos központot felkeresve sem fogunk csalódni.

Hollandia emblematikussá vált tulipánjaival, fapapucsaival, szélmalmaival főként a szuvenírboltok polcain találkozhatunk Amszterdamban – virághagyma, illetve ajándéktárgyak formájában.  Ezzel együtt talán érdemes néhány szót ejteni róluk.

amszt4.jpgA tulipán a 16. században került Németalföldre, török földről, ma pedig Hollandia a világ első számú tulipánimportőre: innen származik a világon forgalomba hozott tulipánok 75%-a. A hagyományosan nyárfából faragott, kézzel festett fapapucs ipari méretű gyártása mintegy 500 éve kezdődött; hideg napokon valaha szalmával bélelték. A szélmalmok, a mi szélmalmainktól eltérően, nem elsősorban gabonaőrlésre szolgáltak: az alacsonyan fekvő területek elárasztása elleni védekezésül, a rengeteg belvíz kiszivattyúzására használták őket. A Világörökség részévé nyilvánított, 18. századi Kinderdijk-elshouti malomrendszer kicsinyített mását ma már akár a Hága melletti Madurodam makettparkban is megtekinthetjük.

-p-

Kapcsolódó cikkek

Hieronymus Bosch városa: Den Bosch

Vermeer és a porcelán városa: Delft

Alkmaar, a sajt fővárosa

Ahol jó kikötni: Haarlem és Spaarndam

Ízelítő Hollandiából

Holland receptek

  

 

A mappában található képek előnézete Észak Velencéje: Amszterdam

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.