Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaElzászi pillanatok
2014.06.02

tajak--3-.jpg

Elzász (és Lotaringia) nevének hallatára évszázadok háborúskodása jut az eszünkbe – ma Elzász nyugalmas, szinte idilli vidék, lankás tájakkal, szőlőültetvényekkel, bájos városkákkal, finom borokkal, ahol a német hagyományok békésen megférnek a francia szokásokkal.

Strasbourg, ahol múlt és jelen találkozik

strasbourg--04-.jpgStrasbourg Elzász fővárosa, itt kezdték építeni a XII. században a város ékességét, a székesegyházat, itt találta fel Gutenberg a modern, mozgatható betűkkel történő nyomtatást, itt már a XVI. században egyetemet alapítottak, itt mutatták be először a Marseillaise-t. Ma itt van az Európai Tanács és az Európai Parlament székhelye.

Strasbourgba pusztán a Notre-Dame székesegyház miatt is érdemes ellátogatni. Megcsodálhatjuk a ragyogó ólomüveg ablakokat, bámulhatjuk a templom 30 méter magas gótikus óráját, ahol minden nap 12.30-kor megmozdulnak a Jézust és az apostolokat ábrázoló színes, faragott alakok.

Ha van időnk, hajókázhatunk is. Az óvárost – az ún. Kis Franciaországot - és az európai intézmények székházait egyaránt megtekinthetjük a várost átszelő folyóról.

A vidéki Elzász: Ribeauvillé, Riquewihr, Eguisheim, és a többi…

riquewihr--4-.jpgStrasbourgtól délre dimbes-dombos tájat találunk, ahol a lankák között apró falvak, városkák rejtőznek. Némelyik olyan, mintha egy nagy mesekönyv díszletei közé kerültünk volna: szűk utcák, színes, gerendavázas házak, nyáron az ablakokban virágözön. Amikor ott jártunk, húsvét volt, és a futómuskátlik helyett változatos méretű és formájú nyuszik, tojások, húsvéti dekorációk voltak mindenütt: utcákon, köztereken, kirakatokban, még a díszkutak peremén is.   

A gerendavázas házak emlékeztetnek arra, hogy Elzász valaha (többször is) Németországhoz tartozott. Az üzletekben, a vendéglőkben ma is beszélnek németül, az utcai járókelők a német szóra természetesen válaszolnak németül.

Romantikus tájakon, gólyák között

Aki úgy érzi, eleget bolyongott már a favázas házak között, és a szép templomok sem érdeklik különösebben, az Elzászban túrázhat is, akár kerékpárral, akár gyalog. A közeli, alacsony hegyek tetején romantikus várromok láthatók, ahová azért érdemes felmászni, hogy lássuk az elzászi táj szelíd és nyugalmas szépségét.

tajak.jpg

A tájhoz hozzá tartozik a gólyafészkek gyakori látványa. Néhány évtizede már majdnem kihalt erről a vidékről a fehér gólya, de a visszatelepítési program sikeres volt: ma már megint többszáz gólya tölti itt a nyári hónapokat, mielőtt útnak indulna afrikai telelő helyére. A gólya népszerűségét mutatja, hogy az ablakokban, kirakatokban gólya figurák és képek láthatók, a boltokban plüss gólyákat árulnak – errefelé minden a gólyákról szól.

Mit kóstoljunk Elzászban?

baeckeoffe.jpgA vendéglőkben az étlapokon német eredetű helyi specialitásokkal találkozhatunk. Mindenütt ehetünk csülköt/sonkát párolt savanyúkáposztával. A savanyúkáposzta (chucrute) mellé elzászi kolbászt is ehetünk.

A baeckeoffe igazi helyi specialitás, készülhet marha-, disznó-, bárányhúsból, sonkával és zöldséggel, és persze krumplival: mindezeket a römertopfhoz hasonló, színes kerámia edényben, borban párolva tálalják, salátával kínálják. A boltokban konyhakész formában is árulják, csak a sütőbe kell otthon betenni.

Nekünk jobban ízlett a flammekueche. Ennek a pizzához hasonlatos, de annál laposabb külsejű eledelnek az alapja igen vékony kenyértészta, amelyre hagyma, szalonna, sajt kerül. Az így megsütött tészta a pizzától eltérően kellemesen puha. Nekünk münsteri sajttal ízlett leginkább. A magyar pálpusztaihoz hasonló, krémesen lágy, aromás sajt a Vogézekben fekvő völgyben készül, szerzetesek által kitalált receptje a VII. század óta változatlan. Igen finom nyersen és megsütve is.

A kougelhopfnak nevezett kuglófon kívül pereceket, sokféle péksüteményt is kóstolhatunk. Az érdeklődők az ún. elzászi csokoládé úton is elindulhatnak, bár mi ehhez nem voltunk elég édesszájúak…

Mivel öblítsük le a sok finomságot?

elzaszi-borok--2-.jpgElzász Franciaország legkevésbé csapadékos vidékei közé tartozik, a napsütötte lankákon termett szőlőből nagyon finom borok készülnek. A rizling, a különleges ízű gewürztraminer, a muskotály és a pinot noir  fajtájú borokkal közelről is megismerkedhetünk, ha végigjárjuk az ún. elzászi bor-utat. Nem érdemes sietni: minden faluban borászatok csábítják kóstolásra (és vásárlásra) a turistákat… Nagy érdeklődéssel vizsgáltuk tehát mi is a festett cserép korsók tartalmát. Az itt szokásos zöldnyelű poharakat lelkesen forgattuk a kezünkben, vállalva a poharakban lévő illatos nedűvel való ismerkedés (igen kellemes) kockázatát…

Ladikon, Colmar városában

colmar--ladikrol--32-.jpgHa már jóllaktunk, és a bor hatása is elpárolgott a fejünkből, menjünk el  végül Colmarba is. Colmar Strasbourghoz képest kisebb, de élénk város, macskaköves utcákból és bájos favázas házakból álló óvárosi negyeddel. Ha az időjárás megengedi, ne mulasszuk el itt sem a hajókázást. Romantikus csatornán, vadkacsákat kerülgetve, a fejünket a kis hidak alatt be-behúzva hol a parti hattyúfészket, hol a színes házakat bámulhatjuk, miközben a néhány fős ladikok csöndben siklanak velünk a vizen. Fogadjuk meg a helyi idegenvezetők figyelmeztetését: ne felejtsük el a fejünket behúzni az alacsony hidak alatt…

A mi tanácsunk pedig az, hogy a csónakból kiszállva búcsúztassuk Elzászt egy jó pohár fűszeres tramini borral.

Kép és szöveg: Dobos Katalin

 

A mappában található képek előnézete Elzászi pillanatok

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.