Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaCesky Krumlov – kisváros, nagy kultúrával
2013.06.25

cesky1.jpgEz a 15 ezer lakosú dél-csehországi városka a Vltava (Moldva) két partján fekszik. De ha a valóságot kicsit jobban akarjuk érzékeltetni, akkor azt kell mondanunk, hogy a Vltava itt még olyan kicsi, hogy jószerivel alig van partja, nagy kanyarokat leírva, mint valami patak, inkább csak úgy átrobog a városon. Így aztán a vadvízi evezősök némi túlzással sokszáz éves   gótikus, reneszánsz és barokk épületek között viaskodnak az elemekkel. Amúgy ez is hozzátartozik a város látnivalóihoz. Amelyekből  pedig van bőven.

A történelmi városmagban, amit tulajdonképpen néhány óra alatt be lehet járni, 300 műemléket tartanak nyilván. Köztük olyanokat, mint a vár, amelyik majdnem akkora, mint a prágai Hradcany. A másik jelentős műemlék a 14-15. században épült Szent Vitus-templom.  Ezek már messziről látszanak és a város meghatározó képét adják a gótikus, ill. reneszánsz  vártoronnyal együtt. Merthogy voltaképpen a város fölött vannak.

cesky3.jpgUgyanis Cesky Krumlov nemcsak attól káprázatos, amilyen épületekből áll, hanem attól is, ahogy ezek az épületek „el vannak helyezve” az adott természeti környezetben. Van ugyanis egy kisebb hegy, de mondhatjuk nagyobb sziklának is, amibe, ill. amire a hatalmas várat építették. Nem csoda, hogy nem máról holnapra készült el. A munkálatokat 1250 körül kezdték, s a 16. századra készült el a reneszánsz épület. De az átalakítások egészen a 19. századig tartottak. A vár 40 épületből áll, öt udvar tartozik hozzá, és egy kastélypark is. És a  tartozéka, sőt fő attrakciója egy híd, egy igazi viadukt is, ami összeköti a várárok által elválasztott részeket. Aki ide felmászik, az maga alatt láthatja az egész várost – és kapkodhatja a levegőt. (Ezt évente 1 millió 300 ezren meg is teszik.) És mélységesen egyetért azzal a döntéssel, hogy Cesky Krumlov is a Világörökség része lett.

cesky5.jpgAki netán a 70-es, 80-as években is látta, az nem is hiszi el, hogy ilyen rövid idő alatt, ilyen fantasztikusan rendbe lehetett hozni. Mert azokban az időkben nagyon lepusztult állapotban volt, a házakról lehullott a vakolat, omladoztak a falak, sok épületnek nem volt gazdája. Ennek oka pedig nem az volt, hogy nagy háborús károk érték volna, és egyszerűen nem volt elég idő és pénz a rendbehozatalra, mert a háború pusztításai elkerülték. Pusztán csak   elhanyagolták a várost. Ez legfőképpen azért történt, merthogy a német, ill. osztrák határ közelében van, és a csehszlovák kormány ezért nemigen fejlesztette.  

A rendszerváltás után azonban értő kezekbe került az irányítás, és az egykor Prágával is versengő város ma újra virágkorát éli. És hirdeti, hogy a kultúrák egymásra hatása milyen csodákra képes.

Cesky Krumlovba ugyanis a cseh fejedelmek és királyok már a 13. század közepén németeket kezdtek telepíteni, így a városban, amelynek elnevezése is német eredetű (Krummau), a németek kerültek többségbe. Csehszlovákia megalakuláskor el is akartak szakadni, és Ausztriához akartak csatlakozni. A második világháború után aztán a németeket  jórészt kitelepítették, mára már csak néhány százan maradtak közülük.

cesky6.jpgHa semmi mást nem lehetne csinálni Cesky Krumlovban, csak sétálni, nézelődni, a bátrabbaknak raftingolni, majd beülni a hetven vendéglő valamelyikébe, lehetőleg valami panorámás teraszra a Vltava mellett, szóval, ha csak az élvezeteknek ezzel  a válfajával kellene beérnünk, azzal is nagyon elégedettek lehetnénk.

Hanem Cesky Krumlov kulturális nagyhatalom is. Van a városban hét múzeum. Közülük a Barokk Színház mindenképpen világszám, de ugyanez elmondható a négy galéria egyikéről, az Egon Schiele Művészeti Központról is. Ennek a különc festőnek az édesanyja itt született, de ő maga is szerette a várost, a századelőn élt is itt, de aztán a polgárok közutálata miatt kénytelen volt innen elköltözni. A Központot amúgy egy 400 éves, egykori sörfőzdében alakították ki.

cesky7.jpgVan természetesen működő régi sörfőzde is, az Eggenberg család 17. században épített sörfőzdéje. Itt készül az Eggenberg sör. Szervezett sörkóstolásra is be lehet fizetni. Amúgy ez a család egyike annak a négy-öt családnak, amelyik a 800 év során birtokolta és építette, fejlesztette a várost.

De ezzel még nincs vége a kulturális ajánlatoknak: minden évben négy zenei fesztivál és egy színházi fesztivál zajlik a városban, és ehhez olyan szabadtéri színházuk is van, amelynek a nézőtere forog. Így aztán a dramaturgiának megfelelően, díszletként a városnak mindig más részét látja a néző.

Mit együnk?

tejfolos-lekvaros-derelye.jpgMindenképpen együnk morva disznósültet párolt káposztával, az étlapokon Morvské Vrebec néven találjuk meg. Igazi sörkorcsolya (nem túl könnyű étel, de a sör csúszik rá).

Desszertnek fogyasszunk lekváros-tejfölös derelyét. Ízvilága hasonlít a magyar derelyéhez, de nem zsemlemorzsával készül, hanem tejföllel.

A fenti recepteket itthon is elkészíthetjük!

Mit igyunk?

cesky8.jpgSört, minden mennyiségben. A környék híres söre a Budweiser, illetve a város saját söre a már említett Eggenberg.

 

A mappában található képek előnézete Cesky Krumlov - kisváros nagy kultúrával

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.