Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaBamberg - a füstölt sör városa
2011.12.10

Hogyan töltsük az időnket?

bamberg-2.jpgBambergi füstölt sör: gasztronómiai szempontból kétségtelenül erről híres a város. Első ízlelésre ugyan szénsavas sonkalé benyomását kelti, de többszöri nekifutás után képes megszerettetni magát. Akinek viszont sörben más az ízlése, annak se kell kétségbeesnie, mert Németországon belül Bambergben a legnagyobb a sörfőzde-sűrűség: kilenc régi sörfőzde működik, és ezekben 50 féle sört főznek, tehát tisztességesen ellátják a sörözőket (és milyen sörözőket!) és éttermeket a kellő választékkal.  

Amúgy a városka kisebb csoda Bajorországban, közelebbről Felső-Frankföldön, a Regnitz folyócska völgyében. Csoda, mert kivételesen gyönyörű, óvárosa nem véletlenül lett az UNESCO Kulturális Világörökségének a része. 2000 műemléke van, ez abamberg-1.jpg legnagyobb érintetlenül, épségben megmaradt történelmi városmag Németországban. És ez a másik csoda. Még a második világháború pusztításai is elkerülték.

Némi túlzással frank Rómának is nevezték, ami annyiban találó, hogy ez a város is hét dombra települt. És az is igaz, hogy II. Henrik császár, aki püspökséget alapított itt, Róma politikai ellensúlyaként világi fővárossá akarta tenni. Második Róma ugyan nem lett belőle, de már a középkorban tekintélyes, jelentős város volt.  A régi városháza bejáratánál van egy tábla, azon olvasható, hogy a város építészetének kisugárzása Közép-Németországon át egészen Magyarországig hatott, és hogy szoros kapcsolatokat mutat a csehországi barokkal.

bamberg-10-dom.jpgBamberg óvárosa tökéletes egysége a középkori és a barokk építészetnek.

Az oklevelekben Castrum Babenberg néven már nagyon korán, nem sokkal a magyar honfoglalás után, 902-ben említik először. A Babenberg hercegi családnak ezt a várát később II. Ottó császár elajándékozta Henrik bajor hercegnek, s az ő fia, II. Henrik  császár adományozta tovább a püspökségnek.  És ez a domb, ahol a vár állt, ez lett aztán a magja a későbbi városnak. Ma itt áll a hatalmas dóm, amely négy tornyával uralja a városképet. 1004-ben kezdték építeni, de -  ahogy az olyan gyakran megtörtént az európai városokban - első elődje is leégett, meg a második is, úgyhogy végül 1237-re készült el a ma is látható épület késő-román, illetve gótikus stílusban. 

Műemlékek, mint láttuk, ezerszám vannak a városban,  ezek végiglátogatásának nyilván csak a töredékére jut csak idő, de a dómot feltétlenül látni kell, már csak azért is, mert van itt egy olyan szobor, amelyik a város emblémája lett, stilizált grafikus formájábanbamberg-5.jpg mindenütt látható: üzletekben, árucikkeken, és természetesen a város hivatalos honlapján és emblémájában is. Ennek talán  Magyarországhoz is van köze. A dóm egyik oszlopán álló alkotás egy viszonylag kisméretű lovasszobor: a misztikus „bambergi lovas”. Fiatal férfit ábrázol, koronával a fején. 1225-30 körül készülhetett, de se azt nem lehet tudni, hogy ki készítette, se azt, hogy kit formáz. Pedig igen régen próbálják kinyomozni, de eddig sikertelenül. Az egyik feltevés szerint, s emellett is nyomós érvek szólnak, a mi Szent István királyunk lenne a lovas.

bamberg-4.jpgNem messze a Dómtól, egy másik domb tetején található a Szt. Mihály-templom és az egykori benedek-rendi kolostor. Egyik érdekessége, hogy a főhajó boltíves mennyezetét 600 féle gyógynövény festett képével díszítették. A kolostor mögött kilátótersz épült, ahonnan jól látszik az egész város.

Aztán, ha „alászállunk”  a dombokról, egy nyüzsgő, de mégis nyugodt, nagyon kedves városban találjuk magunkat, palotákkal, kisebb-nagyobb polgárházakkal, kis szigetekkel, vízimalmokkal, piacterekkel, a Kis-Velencének nevezett partszakasszal, ahol az egykori halászok házai, kis kertjei vannak. Az éttermeknek, kávézóknak, sörözőknek se szeri, se száma, évszázados épületekben épp úgy előfordulnak, mint a városszéli dombokon, futballpálya méretű kerthelyiségekben.

Ami a sörözőket, illetve a sörfőzdéket illeti, tényleg vannak köztük többszáz évesek is. A legrégebbi, a Klosterbräu hét évvel a mi mohácsi vészünk után, tehát 1533-ban kezdte meg a működését.

Mit együnk?

boros-sult-tarja--frank-recept.jpgSör-ügyben tehát nem érhet minket csalódás, de ugyanezt mondhatjuk a bambergi frank konyha ételeiről is. A hagyományos ételeken kívül Bamberg a mai, nemzetközi gasztronómia fogásait is kínálja, tehát mindenki találhat fogára való ételeket és változatos italokat a város számos étterme, sörözője, kerthelyisége, kávéháza által nyújtott kínálatban.

Ha a városban töltünk néhány napot, feltétlenül meg kell kóstolnunk a bőrével együtt sütött sertéslapockát párolt káposztával és gombóccal (Kloss).

Szinte mindenhol kínálják az álatlunk tányérhúsként ismert fogást: a főtt marhahúst tormaszósszal és pikáns lekvárralA halételek fontos elemei a frank konyhának - a mogyoros-csokolades-torta.jpglazacsült, mint alapfogás, szinte minden étterem kínálatában megtalálható.

A desszertek közül a csokoládés-mogyorós tortát, a túrókrémes piskótát mandarinnal és az eperlekváros kuglófot kóstoltuk; csak ajánlani tudjuk.

Az utcákon sétálva lépten-nyomon vásárolhatunk a pékségek, büfék helyben sütött finomságaiból is: bambergi szarvacskákat habkönnyű levelestésztából, lekváros linzerkarikákat, és finomabbnál finomabb bajor pereceket.

Mit igyunk?

sor-bamberg.jpgSzó ami szó, nem maradunk éhen Bambergben, ráadásul a jófajta étkeket van is mivel leöblíteni. A sör városában mit is ihatnánk elsősorban?

 Egyik sörözőből a másikba vándorolva természetesen végigkóstolhatjuk a teljes sörkínálatot, közben figyelhetjük a helyiek és a turisták egyre vidámabb vonásait. A füstölt sört pedig feltétlenül próbáljuk ki, végül is egyszer élünk!

És úgy véljük, hogy Bambergben nem is rosszul...

 

A mappában található képek előnézete Bamberg - a füstölt sör városa

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.