Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaAndorra: Európa legnagyobb törpeállama
2014.11.03

andorra3.jpg

Icipici, de  a "törpék" között nagynak számít.  Területe 468 km², lakosságának száma 76 ezer fő körüli.  A Pireneusok keleti részén, Franciaország és Spanyolország között található, átlagos tengerszint feletti magassága 1996 méter. 819-ben alapították  katalán pásztortörzsek, mai államformája parlamentáris társhercegség – a francia és spanyol társhercegek töltik be az államfői funkciót, ám a kormányfőé a végrehajtó hatalom.

andorra-2.jpgHa valamilyen okból andorrai állampolgárokká szeretnénk válni, nem lesz könnyű dolgunk: ehhez 20 év folyamatos helyben tartózkodás, illetve egy andorrai ős igazolása is szükséges.

 

A csupa hegy országban a mezőgazdasági termelés lehetőségei igen korlátozottak:  a földterületnek csupán 2%-a megművelhető. Az ipari termelés főként dohányáru és bútor gyártására irányul. A nemzeti jövedelem legnagyobb része a turizmusból származik; a legtöbben vásárolni vagy síelni érkeznek ide, avagy a kettőért együtt.

andorra6.jpg

 

A főváros, Andorra la Vella mindössze néhány utcából áll, óvárosát középkori házak  alkotják. Felfedezhetünk három régesrégi  templomot – ezek: a  Sant Esteve, a Sant Martí de la Cortinada és a Santa Coloma –, továbbá egy vadonatúj, szupermodern dizájnnal kivitelezett, mutatós uszodát. Messziről olyan, mint egy jókora üvegtüske.

 

A helyi fő nevezetesség Európa legrégebbi, 1580-ban elkészült parlamentépülete, a Casa de la Vall (lásd: első képünkön), amely eredetileg lakóházként szolgált. Mára már egy új parlamentépület is került mellé.  A Casa de la Vall előtt elterülő, jókora teraszról letekintve jellegzetes látványban lehet részünk: érdekest hatást kelt a hegyek előterében az ülő figurákat formázó köztéri lámpák sora.

 

andorra.jpg

Ám elsősorban az üzletekben tehetünk felfedezéseket – a vámmentesség miatt számos termékhez olcsóbban juthatunk hozzá, mint máshol.  Egyébként pedig, ha nem síelni érkeztünk, hanem csak egy röplátogatásra: friss levegőn sétálgathatunk az óriási hegyek övezte, elegáns és makulátlanul tiszta környezetben, katalán fogásokat kóstolhatunk, kávézhatunk egy jót, továbbá fényképezkedhetünk a látogatók egyik kedvenc szobra előtt, melyet  Dalí Idő című festménye ihletett.

 

És  végül  elégedetten állapíthatjuk meg: most már Andorrában is jártunk!

PH

 

A mappában található képek előnézete Andorra: Európa legnagyobb törpeállama

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.