Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaAlkmaar, a sajt fővárosa
2012.12.07

img_4142.jpgA sajt fontos városa, talán fővárosa. Javaslatom az, hogy a vásári forgatag és a turistatömegek kedvelői a pénteki sajtvásár idején látogassanak ide. Mindenki más – akár sajtkedvelő, akár nem, de ha autóval van és parkolni szeretne, továbbá szándékában áll a várost magát is látni válassza inkább a hét bármely más napját.

A sajtvásár a holland város óvárosának piacterén, a XIV. századi, igen szép, díszes mérlegház előtt zajlik, minden pénteken délelőtt. A mérlegház emeletén rendezték be egyébként a Holland Sajtmúzeumot.

img_4145.jpgA téren a kíváncsi látogató – ha sikeresen utat fúr magának a tömegben – azt láthatja, hogy a kordonokkal körbezárt téren fehér ruhás férfiak piros, zöld és sárga kalapokban hordágyhoz hasonló, feltehetően történelmi faeszközökön hatalmas, kocsikeréknyi sajttömbökkel szaladnak. A sajtokat a vásár más szereplői ismeretlen célból és módon megvizsgálják. Ezután a sajtokat szintén történelmi fataligán – kordonok között – a térről kitolják. A mellékutcában már kevésbé történelmi külsejű kamionok állnak, ahol a sajttömböket a turisták izgatott fényképezőgép-csattogásai közepette a fataligákról emeletes állványokra, azokat pedig a kamionokba átrakodják, majd a kamionok távoznak.

A sajtvásár turistalátványosság, de komoly és valóságos üzlet is: az útikönyv szerint minden pénteken délelőtt 30.000 kg sajt kel el ilyen látványos módon. A sajtvásár nem lenne igazi mulatság, ha nem állnának a piactéren, a csatorna partján asztalok, ahol a hagyományos ruhába öltözött kofák szédületesen sokféle ízesítésű sajtot árulnak. Aki nem tud választani a diós, köményes, fokhagymás, és ki tudja még, milyen más fűszeres sajtok között, a kofáktól kis darabokat kaphat kóstolóba. (Előnyt jelent, ha az érdeklődő sajtbarát már korábban gyakorlatot szerzett tülekedésből a mérlegház előtti kordonoknál.)

img_4157.jpgMiután a sajtrajongó sikeresen leküzdött minden akadályt, és ilyen módon beszerezte sajtjait, tovább tolonghat a kis utcákon. Ha még nem múlt el a sajtok iráni érdeklődése, megtekintheti a sajtüzletek kirakatait. És ha még pénze is maradt, a többszáz féle sajtból álló kínálat láttán, a további sajtzsákmány reményében betérhet ezekbe az üzletekbe is. Az alkmaari piactéren árult sajtok kemények, Edam-, Gouda-jellegűek, de a sajtboltokban a kemény sajtok mellett bőven vannak lágyabb, camembert típusú sajtok, sőt láttunk olasz, francia és más külföldi sajtkülönlegességeket is.

A sajtjai alatt görnyedő turista ezután városnézésre indul. Ha eljutott a hömpölygő emberáradatban a székesegyházhoz, akkor ott fánkárusokba, virághagymavásárba és további számos nézelődőbe ütközik. A látogatónak végül a templomba érve azzal kell szembesülnie, hogy a gótikus Grote Kerk (számos hollandiai templomhoz hasonlóan) az imádkozástól eltérő célokat szolgál. Van, ahol könyveket árulnak, van, ahol kiállításokat, koncerteket rendeznek – az alkmaari Grote Kerk hatalmas oldalhajójában igazi kávéház nyílt, ahol a sokszázéves, díszes sírkövek fölött kitűnő kávékat, süteményeket ehet a sajtvásártól megtört lelkű betérő.

img_4159.jpgIlyen előzmények után mellőztük a Holland Sajtmúzeum megtekintését, nem mentünk be Stedelijk Múzeumba sem, hogy régi holland mesterek olajfestményeit csodálhattuk volna meg, sőt még a Nemzeti Sörmúzeumra sem volt lelkierőnk, hanem eszünkbe idézvén, hogy tilosban parkolunk – sajtjainkkal sietve távoztunk a városból.

Szöveg és fotó: Dobos Katalin

 Kapcsolódó cikkek

Hieronymus Bosch városa: Den Bosch

Észak Velencéje: Amszterdam

Vermeer és a porcelán városa: Delft

Ahol jó kikötni: Haarlem és Spaarndam

Ízelítő Hollandiából

Holland receptek

 

A mappában található képek előnézete Alkmaar, a sajt fővárosa

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.