Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaAhol ma is él Nagy Károly szelleme: Aachen
2012.08.31

aachen10-2012.-252.jpgNagy Károly székhelye és végső nyughelye, a német-római császárok koronázási városa: a németországi Aachen. A holland és belga határ közelében lévő városban igen sok a turista, és bár Aachen fürdőváros is, a legtöbben inkább az iskolai művészettörténet-órákról is ismert, az UNESCO világörökségi listáján jegyzett dómot látogatják. Ha arra visz az utunk, ne sajnáljuk az időt, hogy néhány órára mi is betérjünk a városba.

aachen27-2012.-315.jpgA dóm Nagy Károly palotatemploma volt a VIII. század végén, a IX. század elején. A nyolcszögletes, valóban gyönyörű, aranyló mozaikokkal borított templom a XV. századig gótikus stílusban tovább bővült, és jelentős zarándoktemplommá vált. 1349 óta hétévenként tartják meg az ún. aacheni zarándoklatot, amelyre a keresztény hívők Európán túli országokból is érkeznek. A szentélyben a Nagy Károly földi maradványait tartalmazó, nagyszerű arany szarkofág, és német uralkodók értékes relikviái láthatók.

aachen-28-2012.-320.jpgA székesegyháznak magyar vonatkozása is van: az 1367-ben Nagy Lajos király által építtetett, majd utóbb barokk stílusban átalakított Magyar Kápolnában Szt. István király és magyar szentek szobrai láthatók, a templom oldala mellett pedig Varga Imre Szt. István királyt ábrázoló szobra áll.

Aachen másik jelentős látnivalója a XIV. század közepén épült, gótikus városháza, amelynek kövei részben Nagy Károly palotájából származnak. Amikor ott jártunk, a városháza előtti téren sajnos épp építkezés folyt.

A dóm és a városháza megtekintése után érdemes sétálgatni a város forgalmas belvárosában, ahol a kis tereken szokatlan, érdekes szökőkutakat, és nem kevésbé szokatlan, pompás köztéri virágalkotásokat találunk.

aachen20-2012.-326.jpgA művészettörténeti élvezetekben megfáradt látogató kellemes sörözőkben, jó barna és világos sörök mellett pihenhet meg. Az antialkoholista turisták pedig az aacheni mézeskalácsboltok kínálatában gyönyörködhetnek, sőt: kóstolót is kaphatnak. A sokféle ízű és alakú, mandulával, mogyoróval díszített sütemények nemcsak előre csomagolva, de kívánság szerint kimérve is kaphatók. Rendkívül finomak!

Elismerve, hogy a kesernyés sörnek nem stílusos kísérője az ánizsos, édes sütemény – nem bántuk meg, hogy mi mindkettőt kipróbáltuk… Ajánljuk mindenkinek!

Dobos Katalin

 

A mappában található képek előnézete Aachen, Németország

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.