Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaAhol jó kikötni: Haarlem és Spaarndam
2013.11.25

img_4025.jpg

A holland Haarlem és Spaarndam alapítása a 10. századra nyúlik vissza, amikor is ezen a helyen, a Spaarne folyó mellett vámszedő hely létesült. Ezt követően Haarlem, Amsterdam után, a második legnagyobb kikötővé vált. Gazdagodásának a spanyol seregek pusztítása vetett véget, 1572-ben.

haarlem-img_4050.jpgA haarlemi aranykornak tanúja volt a piactéren álló, 14. századi díszes városháza, és a gótikus Grote Kerk van St. Bavo székesegyház is. A templom hatalmas, 30 méter magas orgonáján egykor Handel, és a tízéves Mozart is játszott. A piactér díszes házai közül két 17. századi épületben volt valaha a húspiac és a halpiac; ezek az épületek ma a Frans Hals Múzeumhoz tartoznak. A Teylers Múzeum Hollandia legrégebbi ilyen intézménye, 1778-ban alapították.

A Corrie Ten Boom-ház ma szintén múzeum, annak emlékére, hogy az itt lakó család a második világháború alatt zsidók és holland ellenállók százait bújtatta.

img_4092.jpgA piactéren számos kávézó, vendéglő várja a vendégeket. A műemlékek mellett a szomjasabb látogatókat talán a helyi sörök is érdekelhetik: a barna Koyt 8,5% alkoholtartalmú, a Jopent pedig már 1501 óta isszák a haarlemiek. Mi mégsem itt, hanem a szomszédos Spaarndamban ültünk le sörözni.

A részben Haarlemhez tartozó Spaarndam a Spaarn és az IJ (ejtsd:ei) folyók összefolyásánál épült, festői kis falu. Már a 13. században gát  és vámszedőhely állt itt.

spaarndam-img_4127.jpgManapság kirándulóhely: a turisták a vendéglők teraszairól nézegethetik a mutatós házak tükörképeit. Itt nem találkoztunk ugyan híres helyi sörök választékával, de a hangulatos helyi kiskocsmában uzsonnázni így is emlékezetes élmény volt.

Szöveg és fotó: Dobos Katalin

 

Kapcsolódó cikkek

Vermeer és a porcelán városa: Delf

Észak Velencéje: Amszterdam

Alkmaar, a sajt fővárosa

Hieronymus Bosch városa: Den Bosch

Ízelítő Hollandiából

Holland receptek

 

A mappában található képek előnézete Külföldi utak

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.