Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaA történelem sűrűjében: Róma
2013.01.14

roma-colosseum-2012-2431.jpgÜl a provinciából (Pannóniából) érkezett turista a kávézó teraszán, szemben a Colosseummal. Onnan kétezer év néz vissza rá. Ezt a hatalmas amfiteátrumot, a mai Róma egyik jelképét úgy meg tudták építeni (akkor!), hogy voltaképpen még ma is áll. Annyira legalábbis, hogy el lehet képzelni, milyen lehetett fénykorában, amikor 60 ezer ember üvöltött benne (a Roma vagy a Lazio „B”-közép elődei), miközben a gladiátorok öldösték egymást. Kr. u.75-82 között épült, mindössze két évvel tovább, mint a mi Népstadionunk, amelyik még 60 éves sincs, de már rogyadozik. Ezek tudtak valamit!

A Colosseum még jobb állapotban is lehetne, ha kicsit jobban vigyáztak volna rá, mondjuk, ha pl. a középkorban nem használták volna kőbányának, s nem hordták volna szét a köveit.

A Colosseumért egyébként nagy árat fizettek – mások, merthogy a Titusz császár által leromboltatott jeruzsálemi templom kincseiből építették, és többek között sok ezer zsidó rabszolga munkájával.

roma-forum2012-191.jpgA császár lenyűgöző diadalíve is megvan, alig pár méterrel odébb áll. És már benne is vagyunk a történelem sűrűjében. Még csak néhány perce üldögélünk és szemlélődünk, de már felfogtuk, hogy egy világbirodalom fővárosában vagyunk. Ezt valahogy érzi az ember, benne van a levegőben. A történelmi téridő, ha lehet ilyet mondani, érezhetően összesűrűsödik ezen a helyen. A Fórum Romanum  romjaiban is lenyűgöző, ereje és méltósága van.

Mi lehetett itt 2 ezer évvel ezelőtt?! Ez a császárok Rómája, de a város ekkorra már majdnem ezer éve létezett. Van is a Fórum Romanum falán néhány térkép, amelyik azt mutatja, hogyan nőtt ki a századok során a Róma nevű kicsi településből a fél világot egybefogó birodalom. Félelmetes. A hatását a mai napig is érezzük.

És milyen érzés lehet itt lakni? Fölfogják a rómaiak egyáltalán, hogy hol laknak? Ahol – hogy csak egy apróságot említsünk – bizonyos utak neve kétezer éve ugyanaz, pedig voltak itt rendszerváltások bőven; ahol előfordulhat, hogy az ember az utca egyik oldalán még az ókorban van, de ha átmegy a másik oldalra, akkor a középkorba érkezik, vagy a barokk korba.

roma-2012-187.jpgAz ember csak kapkodja a fejét, lapozgatja az útikönyvet, s próbál valami rendszert belevinni a városnézésbe. Nem könnyű. A hosszú és embert próbáló séták között legjobb viszonylag sűrűn beülni valami kis teraszra–  szinte mindegy is, hogy hová – pihenni, elmélkedni, feldolgozni a látványt és erőt gyűjteni. Mert mindenhonnan látni valami érdekeset: ókeresztény templomot a IV. századból, Caracalla fürdőit, esetleg a legrégibb épen megmaradt ókori épületet, a Pantheont, a Capitoliumot a Romulust és Remust szoptató farkas szobrával, vagy a Trevi-kutat, amelyik bármely évszakban, bármilyen időben feketéllik a turistáktól, mint egy eldobott dinnyehéj a hangyáktól. S ott vannak a zeneszerzőket is megihlető híres római fenyők és villák, a Trastevere girbe-gurba utcái a csodás kis éttermekkel, a kedves és beszédes pincérekkel. S akkor még nem besszéltünk a Vatikánról, a Szent Péter-bazilikáról. Ha úgy tetszik, ez is egy világbirodalom központja, Michelangelo keze nyomával. Aztán roma-2.-nap-esoben-0621.jpgszép lassan beveszi az ember a múzeumokat is, már amelyikre jut idő. Érdemes bölcs mérlegeléssel és nem erős felindulásból kiválasztani azt a néhányat.

De nyugodjunk meg és könyveljük el: még ha két hétig lennénk Rómában, akkor se láthatnánk mindent. Úgyhogy a legjobb, amit tehetünk, hogy ide vissza-, nem jövünk, hanem járunk.

Mit ettünk? Ez alkalommal sem maradthatott el a pizza, a rizottó és a ravioli, de megkóstoltuk a bablevest tésztával, és a párolt zöldségeket is.

Mit ittunk? A legjobban a prosseco buborékai dobták fel a hangulatunkat, de kihagyhatatlan volt a krémes capuccino is.

Béla bácsi

 

A mappában található képek előnézete A történelem sűrűjében: Róma

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.