Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

LevelezőlistaPassau/Alsó-Bajorország
2010.10.05

 Hogyan töltsük az időnket?

Kép Passauba a legokosabb vonaton érkezni, vagy  a gépkocsit még  a város szélén leparkolni, mert autós legyen a talpán, aki könnyen eligazodik  a városban.

Gyalogosan induljunk útnak, mert viszonylagKép nem nagyok a távolságok és kocsival szinte biztos, hogy eltévedünk, vagy nem találunk parkolóhelyet, főként ha egy nyári hétvégén utazunk. 
 

Kép Induljunk el a folyókkal nagyjából párhuzamosan futó főutcák egyikén és vegyük fel a város ritmusát!   Van itt minden, ami egy igazi, mai európai város jó hangulatához kell: sok-sok turista, kirakodóvásár, ajándékboltok, kávézók, utcai zenészek.

A főutcától jobbra és balra lefelé ereszkedő utcácskák, lépcsők vezetnek a Dunához és az Innhez. A kockaköves, girbegurba Kép utcákból már leláthatunk a folyókhoz és meglepődünk, hogy milyen közel is vagyunk  a vízhez, hiszen a hatalmas folyami hajók szinte karnyújtásnyira vannak.

Kép Az Innpromenade és az Innkai (az Inn-parti korzó és az Inn-rakpart) különös látványosság a vízben tükröződő házak sorával.  A másik oldalon, a  Duna-parton végigsétálva figyelhetjük, hogyan zajlik a kikötött hajókon a mindennapi élet, hogyan töltik fel a hajóraktárakat ásványvízzel és sörrel, hogyan mossák  a fedélzetet.

A Rathausplatz-on, a városnéző sétahajók kikötőjénél a hídonKép   átsétálhatunk az Ilz partjára, majd vissza, hogy aztán elérkezzünk a három folyó   találkozásához, a félsziget fövenyes csúcsához.  Költői látványban lehet részünk.

Passau egyházmegyei központ is, a hatalmas barokk homlokzatú St. Stephan dóm az óváros egyik legfontosabb látványossága.  A város Kép a magyar történelemhez is kötődik, mert  II. Henrik német-római császár húga, Szent István király felesége, Gizella bajor hercegnő   István halála után ide,  bajor földre tért vissza és a Niedernburgi Zárda apátfőnöknője lett. 

 A képen középen látható a   román stílusban épült zárda templomának két tornya. A templom kápolnájában nyugszik a magyar királyné.

Mit együnk?

Kép

A bajorok szeretik a disznó- és borjúcsülköt főve és sütve, párolt  káposztával, de minden étteremválasztékban ott találjuk "Gemischte Grillplatte" címszó alatt a sült tarja vagy karaj, borjú és csirkemell  összeállítást is, megspékelve egy kis sült kolbásszal.  Azért az egészségünkre is gondolnak: a hatalmas adag hús mellé többnyire  párolt zöldségeket is szervíroznak. Nagyon finom mégKép a gazdagon fűszerezett bajor sült csirkecomb.

Itt sem marad el az étlapról a rántott borjúszelet, amit a passaui Városháza előtti téren álló szabadtéri sörözőben  "Schmetterling"  azaz pillangó néven szolgálnak fel a hússzelet formája miatt, a főszakács saját ízesítésű fűszervajával társítva. Azért együnk hozzá egy vegyes salátát is, a teljesség kedvéért.

Mit igyunk?

Kép Ez még kérdés? Hát persze, hogy egy korsó jól lehűtött bajor sört, amelyet a pincér a nagy nyári melegben is kedves mosollyal „Zwei mal Vitamin B!” (Tessék,  két adag B-vitamin! (B=Bier=sör) felkiáltással tesz elénk az Kép asztalra. Választhatjuk akár a Löwenbraut, akár a citromos Radlert, biztos, hogy jól fog esni.

Itt említjük meg a bajor sörlikőrt, amelyet ugyan nem Passauban, hanem Garmisch-Partenkirchenben lehet kapni, na de az is Bajorország!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.