Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hogyan töltsük az időnket?
Passauba a legokosabb vonaton érkezni, vagy a gépkocsit még a város szélén leparkolni, mert autós legyen a talpán, aki könnyen eligazodik a városban.
Induljunk el a folyókkal nagyjából párhuzamosan futó főutcák egyikén és vegyük fel a város ritmusát! Van itt minden, ami egy igazi, mai európai város jó hangulatához kell: sok-sok turista, kirakodóvásár, ajándékboltok, kávézók, utcai zenészek.
A főutcától jobbra és balra lefelé ereszkedő utcácskák, lépcsők vezetnek a Dunához és az Innhez. A kockaköves, girbegurba utcákból már leláthatunk a folyókhoz és meglepődünk, hogy milyen közel is vagyunk a vízhez, hiszen a hatalmas folyami hajók szinte karnyújtásnyira vannak.
Az Innpromenade és az Innkai (az Inn-parti korzó és az Inn-rakpart) különös látványosság a vízben tükröződő házak sorával. A másik oldalon, a Duna-parton végigsétálva figyelhetjük, hogyan zajlik a kikötött hajókon a mindennapi élet, hogyan töltik fel a hajóraktárakat ásványvízzel és sörrel, hogyan mossák a fedélzetet.
A Rathausplatz-on, a városnéző sétahajók kikötőjénél a hídon átsétálhatunk az Ilz partjára, majd vissza, hogy aztán elérkezzünk a három folyó találkozásához, a félsziget fövenyes csúcsához. Költői látványban lehet részünk.
Passau egyházmegyei központ is, a hatalmas barokk homlokzatú St. Stephan dóm az óváros egyik legfontosabb látványossága. A város a magyar történelemhez is kötődik, mert II. Henrik német-római császár húga, Szent István király felesége, Gizella bajor hercegnő István halála után ide, bajor földre tért vissza és a Niedernburgi Zárda apátfőnöknője lett.
A képen középen látható a román stílusban épült zárda templomának két tornya. A templom kápolnájában nyugszik a magyar királyné.
Mit együnk?
A bajorok szeretik a disznó- és borjúcsülköt főve és sütve, párolt káposztával, de minden étteremválasztékban ott találjuk "Gemischte Grillplatte" címszó alatt a sült tarja vagy karaj, borjú és csirkemell összeállítást is, megspékelve egy kis sült kolbásszal. Azért az egészségünkre is gondolnak: a hatalmas adag hús mellé többnyire párolt zöldségeket is szervíroznak. Nagyon finom még a gazdagon fűszerezett bajor sült csirkecomb.
Itt sem marad el az étlapról a rántott borjúszelet, amit a passaui Városháza előtti téren álló szabadtéri sörözőben "Schmetterling" azaz pillangó néven szolgálnak fel a hússzelet formája miatt, a főszakács saját ízesítésű fűszervajával társítva. Azért együnk hozzá egy vegyes salátát is, a teljesség kedvéért.
Mit igyunk?
Ez még kérdés? Hát persze, hogy egy korsó jól lehűtött bajor sört, amelyet a pincér a nagy nyári melegben is kedves mosollyal „Zwei mal Vitamin B!” (Tessék, két adag B-vitamin! (B=Bier=sör) felkiáltással tesz elénk az asztalra. Választhatjuk akár a Löwenbraut, akár a citromos Radlert, biztos, hogy jól fog esni.
Itt említjük meg a bajor sörlikőrt, amelyet ugyan nem Passauban, hanem Garmisch-Partenkirchenben lehet kapni, na de az is Bajorország!