Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 2 egész, csontos csirkemell, 2 egész csirkecomb, 40 dkg rizs (ne előfőzött gyorsrizst válasszunk), 2 sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó (kisebb doboz konzerv is megfelel), 2 nagyobb paradicsom (vagy 1 dl 100 százalékos paradicsomlé), cseresznyepaprika ízlés szerint, 2-3 ek olivaolaj, 3-4 ek liszt, 1 csipetnyi sáfrány vagy 1 mk sáfrányos széklice (vagy 1 mk kurkuma), só, őrölt feketebors, zöldpetrezselyem
Elkészítés A megmosott csirkemelleket és combokat félbevágjuk, és 1 l sós vízben főni tesszük a megtisztított egész vöröshagymával, répával és zellerrel. Forrás után kb. jó fél órán át lassan főzzük, míg a hús is puha lesz.
Ezután a csirkét kivesszük a levesből és a húsdarabokat egy nagyobb, mély lábasban, a felforrósított olivaolajon hirtelen aranysárgára sütjük, majd kivesszük és félretesszük.
Az olajhoz adjuk a vékonyra szeletelt cseresznyepaprikát, a nagyon apróra vágott (vagy ledarált) paradicsomot, a mosott és lecsepegtetett rizst, majd ráöntjük a húslevest. Sáfrányt keverünk bele, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd közepes hőfokon főzzük, míg a rizs puha nem lesz. A nyers borsót akkor keverjük bele, amikor a rizs már majdnem puha. Ha a rizs elkészült, visszatesszük az edénybe a csirkét, és az egészet néhány percen át együtt főzzük. Amennyiben konzerv borsót használunk, azt ekkor tegyük bele, leve nélkül.
Mielőtt kikapcsolnánk a tűzhelyt, apróra vágott zöldpetrezselymet keverünk az ételhez.
Tipp Ha nem igazán érett a paradicsom, vele együtt 1 mk cukrot is tegyünk az ételbe.