Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 15 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj (margarin), 3 ek tej, 40 dkg liszt, 1-1 mk őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, 1 cs sütőpor, késhegynyi só, 3 dkg hámozott, apróra vágott mandula
Elkészítés A cukrot (kevergetve) aranybarnára pirítjuk egy serpenyőben, majd összekeverjük a tejjel. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, a sütőporral és a sóval, majd összegyúrjuk a vajjal. Végül belegyúrjuk a cukrot is. A tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum 2 órán át, de akár egy egész napig hűtőben tároljuk.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk fél cm vastagra, és különféle formákkal kiszaggatjuk. A sütemények tetejére mandulát hintünk, majd kivajazott, illetve sütőpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben, közepes hőfokon szép rózsaszínűre sütjük (kb. 15-25 perc).
Tipp Késztíhetjük mogyoróval is.
Kisokos A Mikulás ünnepe nagy jelentőségű ünnep Hollandiában. A Kesrtman, ahogyan náluk nevezik, Spanyolországból érkezik gőzhajón, fekete szolgáival, a Fekete Péterekkel, és az ajándékokat kéményen keresztül kézbesíti. De nem égi szánkón utazik, hanem fehér lovon ugrat háztetőről háztetőre. Ezért a Mikulásváró cipőbe, avagy fapapucsba egy kis répát illik tenni - hogy a lónak is jó napja legyen...