Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 20 dkg vajastészta (mirelit), 10 dkg bacon kockázva, 2 dl tejszín, 1 mk só, 1 csipet őrölt fekete bors, egy csipet őrölt szerecsendió, 3 tojás, 10 dkg reszelt sajt ( lehet többféle is), 1 db padlizsán, 1 db cukkini, 1 db lilahagyma
Elkészítés Nagyméretű, hullámos oldalú tortaformát kivajazunk és kibélelünk a felolvasztott vajastésztával úgy, hogy az oldalát is bevonjuk. Az esetleg kilógó tésztákat késsel vágjuk le, hogy a lepényszép legyen. Forró sütőbe tesszük és kb. 10 percig elősütjük, nehogy a tészta nyers maradjon.
A padlizsánt és a cukkinit felkarikázzuk, kiolajozott tepsibe terítjük, kissé besózzuk, a tetejükre is csurgatunk olajat, majd forró sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt megpároljuk és pirítjuk. A felcsíkozott lilahagymát és a baconkockákat serpenyőben összepirítjuk, a zsírból kivesszük, és megszórjuk velük az elősütött tésztát. A kisült padlizsán- és cukkiniszeleteket elrendezzük a tetején. A tejszínt összekeverjük a felvert tojásokkal, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, belekeverjük a reszelt sajtokat és ezt a masszát óvatosan beleöntjük a tésztába. Lassú tűzön kb. 40-45 percig sütjük.
Tipp A tésztát mi is elkészíthetjük: 10 dkg puha vajat, 20 dkg lisztet, 1 ek tejfölt és 1 kk ecetet 1 mk sóval alaposan összedolgozunk, és néhány órán át hűtőben pihentetjük. A lepény készítésekor a fent leírtak szerint járunk el.