Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 2 tepsihez 0,5 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, pici cukor, 10-15 dkg juhtúró, 30-40 dkg tepertő, 1 egész tojás, só, bors
Elkészítés Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben (kb. fél óra). A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a juhtúrót, a sót, a borsot. Alaposan összegyúrjuk és hagyjuk 2 órát meleg helyen pihenni.
Közben a tepertőt húsdarálón ledaráljuk, a mennyiség inkább több legyen, hogy mind a három hajtogatáshoz elég legyen. Ezután a tésztát sodródeszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a ledarált tepertő harmadával, majd összehajtogatjuk. (Jobbról-balról, hogy a lapok egymásra kerüljenek, majd alulról-felülről hajtjuk be. Mindhárom alkalommal ugyanígy csináljuk, ne forgassuk el a tésztát). Fél órát pihentetjük, ismét kinyújtjuk, megkenjük tepertőkrémmel, összehajtjuk, ismét hagyjuk fél órát pihenni, majd harmadszor is ugyanígy járunk el.
Ezután a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Késsel bevagdossuk a tetejét fél cm széles csíkokra, de nem túl mélyen, hogy a sütés után mutatós legyen. Ezután kerek, lisztbe bemártogatott formával (pogácsaszaggatóval, vagy vékony falú, nem nagy átmérőjű üvegpohárral) kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan!
A kimaradt tésztát nem gyúrjuk össze, hanem csak összehúzzuk-nyomjuk, hogy leveles maradjon, így a maradék is nagyon szépre sül. Egy tojást villával felverünk, megkenjük vele a pogácsák tetejét. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és kb.15-20 perc alatt piros-ropogósra sütjük.