Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók A piskótához 30 dkg cukor, 4 tojás, 35 dkg rétesliszt, 10 dkg darált dió, 1 sütőpor, 1-2 ek főtt, kihűlt feketekávé (a mennyiség függ a liszt minőségétől) A krémhez 1/2 liter tej, 4 ek liszt és 2 db vaníliás cukor (vagy ezek helyett 2 zacskó vaníliás pudingpor), 25 dkg cukor, 25 dkg margarin + 10 dkg cukor
Elkészítés A szokásos módon piskótát sütünk: a tojások fehérjét félkemény habbá verjük, kanalanként hozzáadagoljuk a cukrot és tovább verjük, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, finoman összedolgozzuk. Hozzászitáljuk a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a sütőport. Végül belekeverjük a feketekávét és a darált diót is.
A sütőformát kivajazzuk, lisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a piskótatésztát. Hideg sütőbe tesszük, hogy a sütő együtt melegedjen a tésztával, közepes hőfokon kb. 30 percig (tűpróba!). Süssük közepes méretű tepsiben, vagy kör alakú tortaformában, hogy a megsült piskótát 3 lapba lehessen vágni.
Krém A tejből 4 evőkanál liszttel, 2 db vaníliás cukorral és 25 dkg cukorral krémet főzünk. A margarint habosra keverjük 10 dkg cukorral, ehhez kanalanként hozzákeverjük a kihűlt krémet (a legjobb gépi habverővel keverni, hogy habos, könnyű legyen), majd ezzel töltjük meg a 3 réteg piskótát. A krémből a torta tetejére is jusson!
Tipp Aki kakaós krémmel jobban szereti, használhat csokoládés pudingport is, vagy keverjen 2-3 evőkanál kakaóport a vaníliás krémbe, úgy is nagyon finom.