Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók A leveshez 3 ek olaj, 4-5 szál sárgarépa, 3-4 szál petrezselyem, 1 db zeller, 1 db krumpli, néhány rózsa karfiol (kihagyható), 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, egy kevés őrölt feketebors, 1 cs petrezselyemzöld
A lábatlan tyúkhoz 2 szikkadt zsemle (vagy ugyanilyen mennyiségű kenyér), 1 dl tej, 2 egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek olaj, petrezselyemzöld, ízlés szerint majoranna, só, őrölt feketebors
Elkészítés A tisztított, szeletekre vágott sárgarépát egy nagyobb fazékban, olajon kissé megpároljuk, ettől szép sárga lesz a leves, majd hozzáadjuk a tisztított, szeletelt petrezselyemgyökeret, a tisztított, nagyobb kockákra vágott zellerrel, krumplival, a tisztított, egész hagymával és a fokhagymagerezdekkel együtt. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd sózzuk, borsozzuk és az egészet puhára főzzük.
Közben a zsemléket tejbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk, összemorzsoljuk. Az apróra vágott vagy darált hagymát olajon megdinszteljük, majd hűlés után a tojásokkal, az apróra vágott petrezselyemzölddel és a fűszerekkel jól összedolgozzuk. Az így kapott massza jól formálható legyen és puha, de nem folyós. 3-4 evőkanálnyit alufóliába tekerünk belőle, a fólia két végét jól megcsavarjuk, hogy fővés közben a massza benne maradjon. A fóliás csomagokat sós, forró vízben, takarékon kb. 60 percen át főzzük, majd kicsomagolva tesszük a levesbe.
Tipp A "lábatlan tyúk" masszájához pépesített csirkemájat és/vagy párolt gombát is adhatunk, így még sokkal finomabb lesz.