Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 1 nagy tepsihez 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejföl, pici só, 1 tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez, porcukor a tetejére, 2 ek morzsa
A máktöltelékhez 30 dkg darált mák, 5 dkg búzadara, 20 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 3 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás fehérje
Elkészítés A sütést a töltelék elkészítésével kezdjük, mert az ki kell, hogy hűljön a tészta megtöltéséig.
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a darát és a cukrot, vaníliás cukrot. Összeforraljuk, kicsit lefedve pároljuk, végül ízesítjük a citrom reszelt héjával. Feljhasználásig félretesszük, kihűtjük. Felhasználás előtt a tojás fehérjét kemény habbá verjük és a mákhoz keverjük.
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral és mély tálba szitáljuk. Összekeverjük a többi alapanyaggal és közepesen kemény tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk és az egyik felét a tepsi méretének megfelelően kinyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra. A tepsibe helyezzük, megszórjuk morzsával, rásimítjuk a tölteléket. A következő lapot is kinyújtjuk az elsővel azonos módon, és a máktöltelék tetejére fektetjük. Megkenjük a tojás sárgájával, villával néhány helyen megszurkáljuk. Közepesen meleg sütőben (170 fokon) 1 órán át sütjük.
Tipp Amikor a sütemény kihűlt, felkockázzuk és tálaláskor megszórjuk porcukorral. Gyümölccsel is díszíthetjük.