Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 4 csirkeszárny vagy ennek megfelelő mennyiségű csirkeaprólék, 1 közepes méretű bőrös-csontos csirkemell, 2 csirkemáj, 3-3 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 10-15 szem feketebors, 1 darabka gyömbérgyökér, 1 darabka szerecsendió, só ízlés szerint, 1 cs petrezselyem zöldje
Elkészítés A hozzávalókat megtisztítjuk, megmossuk, a répát és a zellert néhány nagyobb darabba vágjuk, a hagymát és a fokhagymagerezdeket egészben hagyjuk. A csirkemellet kettőbe vagy négybe vágjuk. A májakat kettéválasztjuk és egy-egy darabkát beillesztünk a csirkeszárny hajlatába úgy, hogy a csirkeszárny végét előrenyomjuk és beakasztjuk a legfelső szárnycsont mögé. Minden belevalót felteszünk főni a fűszerekkel együtt egy jó nagy fazékban, hideg vízzel felöntve. Ha a leves forrni kezd, azonnal takarékra zárjuk, tetejéről a habot leszedjük, hogy szép tiszta legyen a lé. Csendesen gyöngyözve főzzük kb. 45-50 percen át, ha kell: közben még egyszer leszedjük róla a habot és utánaízesítjük. Végül a húst és a zöldséget kiszedjük, a levest leszűrjük. Vagy adagonként tálaljuk, vagy szépen elrendezzük egy tálon a húst és a zöldségeket, és mellé kínáljuk a levest, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva.
Tipp Tehetünk bele egy karalábét, néhány karfiolvirágot és akár egy szem krumplit is. Főzhetünk hozzá levesbetétként cérnametéltet, grízgaluskát vagy májgaluskát (de külön, sós vízben). Egyszerűbb kiszedni a levesből a fűszereket, ha azokat teatojásban főzzük a levesbe!