Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 2 db csontozott csirkemell, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 10 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 ek mustár, 4 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, őrölt majoránna, só, bors, kevés vaj A fehérmártáshoz 3 dl tej, 1 ek liszt, 10 dkg margarin (vagy vaj), só, bors, szerecsendió, 1 tojás sárgája
Elkészítés A csirkemelleket 2x2 cm-es kockákra vágjuk és 2 ek olajjal, a mustárral, zúzott fokhagymával összekeverve egy órán át hűtőben pácoljuk. Ezalatt a répákat felkarikázzuk, a gombát feszeleteljük. A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben olajat hevítünk és a hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a zöldségeket, sóval, borssal fűszerezzük, és lefedve, 20 perc alatt puhára pároljuk. Az így elkészített zöldségeket kivajazott hőálló tálba terítjük.
Ezután a csirkemellkockákat a serpenyőben visszamaradt zsiradékban fehéredésig pirítjuk, ezután megsózzuk, majorannával fűszerezzük és 10 percig fedő alatt pároljuk, majd a fedőt levéve zsírjára pirítjuk. Az így elkészített csirkedarabokat a sütőtálban levő zöldségekhez keverjük, és megszórjuk felaprított petrezselyemzölddel.
Ekkor elkészítjük a fehérmártást: A margarint (vagy vajat) és a tejet egy lábosban melegíteni kezdjük és belekeverünk egy púpozott ek lisztet. Habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. A közepesen híg mártást szerecsendióval fűszerezzük. A tűzről levéve eldolgozunk benne egy nyers tojássárgáját, és ezzel a mártással beborítjuk a csirkés-zöldséges ragut. Végül megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp Tálaláskor kínáljunk hozzá zöldsalátát és burgonyapürét, de párolt rizzsel is fogyaszthatjuk.