Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 1 kg zöld dió (addig jó, amíg egy kötőtűt gond nélkül át lehet szúrni rajta, a csonthéjasodás még nem kezdődött el), 3 ek ecet, 1 l víz + 0,8 l víz, ½ kg cukor, 4 rúd fahéj, 15-20 db szegfűszeg, 1 db citrom, 1 db narancs, 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés A zöld diókat alaposan megmossuk, végeiket levágjuk és néhányszor a kés hegyével megszurkáljuk. Egy tálban annyi vízbe tesszük, ami jól ellepi és 14 napon keresztül áztatjuk. A vizet naponta kétszer cseréljük, így a dió fokozatosan elveszíti keserűségét. A folyamat végére a dió befeketedik.
Ekkor 1 liter vízben feloldjuk az ecetet és a diót ebben vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Ezután 8 dl vízben felolvasztjuk a cukrot, belereszeljük a citrom és narancs héját, belefacsarjuk a levüket, fűszerezzük a fahéjjal és szegfűszeggel. Ebben a szirupban ismét felforraljuk a diókat, majd 1 napon keresztül hagyjuk a szirupban állni. Ekkor még egyszer felforraljuk, a diókat tiszta üvegekbe szedjük, a szirupot leszűrve, még forrón rátöltjük, az üvegeket lezárjuk, és néhány percre fejjel lefelé fordítjuk, a tartósítás miatt. Tegyük száraz dunsztba, hogy lassan hűljön ki.
Tipp Kínálhatjuk húsokhoz, de önmagában, édességként is finom.