Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg áttört, majd lehűlt főtt burgonya, 1 csomag sütőpor, 1,5 kk só, fél dl tejföl, 1 db tojás A tetejére 1 db tojás, 1 ek tej, köménymag és darabos só
Elkészítés A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sütőport, hozzáadjuk a kihűlt, áttört burgonyát és a puha vajat. Alaposan összedolgozzuk, megsózzuk, beledolgozzuk a tejfölt és a tojást. 10-15 perc alatt egységes, ruganyos tésztává gyúrjuk. Fóliával betakarjuk és néhány órán át hűtőben pihentetjük.
Ezután a tésztát kivesszük a hűtőből. Kinyújtjuk és vékonyan megkenjük a tej-tojás keverékével. Hajtogatjuk és a nyújtás/kenés/hajtogatás műveletsort négyszer ismételjük. Finomabb lesz a tészta, ha a hajtogatások között 30-40 percig pihentetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk és közepes méretűre szaggatjuk, majd a tenyerünkkel kicsit megsodorjuk a pogácsákat. Sorakoztassuk tepsibe, a tetejüket kenjük meg a maradék tojásos tejjel, szórjuk meg köménymaggal és darabos sóval, majd 18-20 perc alatt süssük készre.