Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre
60 dkg szűzpecsenye
só
bors
bacon szalonna
mangalicazsír (de lehet olaj is)
A töltelékhez
2 db zsömle
2 dl tej
1 csokor petrezselyem
1 fej hagyma
1 -2 gerezd fokhagyma
2 tojás
10 dkg gomba
só
majoránna
mangalicazsír (olaj is megfelel)
A körítéshez
60 dkg újkrumpli
1 csokor petrezselyem
só
5 dkg vaj
Elkészítés
A szűzpecsenyéből 4-5 cm vastagra vágott szeleteket kíméletesen nagyon vékonyra kiverjük, megszórjuk sóval és borssal, majd fél órán át állni hagyjuk.
A töltelékhez a zsömléket a tejben megáztatjuk. A gombát meghámozzuk, apróra vágjuk. A megtisztított és finomra vágott hagymát a zsiradékban üvegesre pároljuk, a hagymás zsiradékban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát.
Hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, és kevergetve pároljuk. Amikor a gomba megpuhult, a hagymás gombát és az elhabart tojásokat a jól kinyomkodott zsömlékhez keverjük, majoránnával fűszerezzük. Ha az állaga túl puha, egy kevés zsemlemorzsával sűríthetjük.
A kész tölteléket adagonként a szűzérmékre halmozzuk, a hússzeleteket feltekerjük. A szűztekercseket forró zsiradékon megkapatjuk, majd a tekercseket egyenként bacon szalonnába burkoljuk, hústűvel rögzítjük. A húst (és az esetleg megmaradt töltelékhalmot) zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük, majd a tepsit 200 fokos sütőbe toljuk. A hústekercseket letakarás nélkül kb. 15 percen át sütjük.
A megmosott petrezselymet apróra vágjuk, megsózzuk, félretesszük. A megtisztított és félbevágott krumplikat vajban megpároljuk, és amikor a krumpli megpuhult, hozzákeverjük a sós petrezselymet, néhányszor megforgatjuk, hogy kissé megpiruljon.
Tipp Ne felejtsünk el savanyúságot kínálni a szűzérmék mellé, talán friss uborkasalátával a legfinomabb.