Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy nagy láboshoz
kb. 15 db savanyított káposztalevél
fél kg savanyú káposzta.
70 dkg pulykacomb(darált)
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg rizs
2 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
só
bors
egy teáskanál pirospaprika
10 dkg kolbász
tejföl
1 db babérlevél (elhagyható)
A rántáshoz
2-3 ek olaj
1-2 ek liszt
1 kk őrölt pirospaprika
Elkészítés A töltelékhez a húst, az apró kockára vágott szalonnát, a rizst, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet összekeverjük, sózzuk (vigyázat, a szalonna sós!), borsozzuk, paprikázzuk. A káposztalevelekből a középső vastag ereket kivágjuk, felaprózzuk, és a töltelékbe keverjük.
A káposztaleveleket a kivágott vastag erek mentén megfelezzük, ezután a tölteléket belecsavarjuk a levelekbe.
Egy nagyobb lábas aljára rakunk egy réteg savanyú káposztát, erre fektetjük a töltött káposztatekercseket, erre újra savanyú káposzta réteget, majd ismét a tekercseket. Az egészet felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje, utána sózzuk, beletesszük a kolbászdarabokat.
Nagyon lassú tűzön, lefedve főzzük kb 1,5-2 órán át.
Végül paprikás rántást készítünk, és a töltött káposztához öntjük. Célszerű a töltelékeket egyenként egy külön tálba áttenni a rántás bekavarása előtt, majd forrás után a a gombócokat óvatosan visszatesszük a berántott káposztába.
A rántás elkészítése: Egy kisebb lábosban felhevítjük az olajat, belekeverjük a lisztet és folytonos keverés mellett zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük 2 dl hideg vízzel és csomómentesre keverjük. Ekkor a forrásban lévő ételbe keverjük és felforraljuk
Tipp Mielőtt a káposztát főzni kezdjük, beledobhatunk egy db babérlevelet, de ez elhagyható. Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.