Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre 1 kg nyers tintahal, 10 dkg leveles spenót, 1/4 kg koktélparadicsom, 2 szál zöldhagyma, fokhagyma, só, bors, vaj, olivaolaj, lime
1 kg lazacfilé, só, bors, fokhagyma, zöldfűszerek, chili, gyömbér, méz
2 kg krumpli, 30 dkg leveles spenót, só, bors, fokhagyma, vaj
Elkészítés A 70 dkg leveles spenótot fokhagymával, sóval, borssal fűszerezve vajon megforgatjuk.
Egy keveset félreteszünk a tintahalhoz, a nagyobbik részét meghagyjuk a krumpli mellé köretnek.
A krumplit héjában megfőzzük, majd héját lehúzva, feldarabolva és a spenóttal rétegesen lerakva vajjal, kis tejszínnel meglocsolva sütőben átsütjük.
A tintahalat megtisztítjuk. Tisztán kb. 50 dkg marad.
A megtisztított tintahalat csíkokra vágjuk, a hagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. A hagyma felével, a fokhagymával, sóval, borssal, a lime kifacsart levével, olivaolajjal bedörzsöljük és állni hagyjuk.
A lazacfilét megnyúzzuk, csíkokra vágjuk, a fűszerekkel tetszés szerint bepácoljuk és állni hagyjuk. A klasszikus fokhagymás-zöldfűszeres-olivaolajas pác mellett igen ízletes a mézes-gyömbéres-chilis, vagy a halakhoz ajánlott édes chiliszószos változat is.
A tintahalat és lazacot közvetlenül fogyasztás előtt külön serpenyőben sütjük meg.
A tintahalat forróra hevített vajban, állandó kevergetés mellett kb. 3 percig erős tűzön sütjük. Nem baj, ha füstöl. Ha sütés közben levet ereszt, akkor azt le kell önteni. Nem szabad főnie, csak sülnie. Még finomabb, ha a sütés végén kicsit rápirítunk. A felvágott koktélparadicsommal és a fokhagymás spenóttal összeforgatjuk.
A lazac egyik oldalát kb. 3 percig, a másikat 1 percig vajon vagy olivaolajon sütjük.
Tipp A házigazda is teljes mértékben élvezheti a vacsorát, ha mindezt az asztal közepére helyezhető elektromos serpenyőben készítjük el.