Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 30 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1/2 kis zellergumó, 2-3 babérlevél, 30 dkg nyers füstölt tarja, 1 l húsleves alaplé (kockából is jó), só, bors, pici pirospaprika, 2 dl főzőtejszín, 1,2 ek ecet ízlés szerint, 2 ek olaj, 1 csokor petrezselyem zöldje
Elkészítés A lencsét előző este bőséges mennyiségű hideg vízbe tesszük és reggelig áztatjuk (de legalább 3-4 órán át ázzon). A füstölt tarját egy lábosban annyi vízbe tesszük, hogy 1-2 ujjnyira ellepje és lefedve, lassú tűzön puhára főzzük.(Ezt is megcsinálhatjuk előző nap).
A hagymát felkockázzuk és egy fazékban 2 ek olajon, pici sóval megdinszteljük. A lencséről leöntjük a maradék vizet és hozzáadjuk a hagymához, felöntjük a tarja főzőlevével (a túl sok zsírt előzőleg hidegen lekanalazhatjuk a tetejéről) és az alaplével. Csak akkor sózzuk meg, ha szükséges, mert a húslé sós! Borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket, és lefedve, a forrástól számítva 10 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a répákat és a zellert, feldaraboljuk és a leveshez adjuk, fél óra alatt közepes erősségű fokozaton puhára főzzük. Ezután beletesszük a kanálnyi ecetet és hozzákeverjük a főzőtejszínt, végül belekockázzuk a főtt tarját is.
Tipp Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel.