Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy adag kifőzött házi gnocchi, 250-300 g fagyasztott garnéla, fél fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, só, bors, őrölt chili, friss petrezselyem, frissen facsart citromlé, 1 doboz főzőtejszín
Elkészítés A hagymát apró kockákra vágjuk, és a vajon megdinszteljük. Rádobjuk a fagyos garnélákat, fokhagymával, sóval, borssal, chilivel és citromlével ízesítjük. Rövid ideig pároljuk, a rák egy kis levet fog ereszteni. Rászórjuk a lisztet, néhány percig kavargatjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Mehet bele az aprított petrezselyem is. Összeforraljuk és a gnocchira halmozva tálaljuk.
Levin mondja Tobzódom a tengerek kincseiben! A Svédországban töltött két hét alatt ettem kagylót, háromféleképpen elkészített lazacot: füstöltet, pácoltat és sütőben sültet, lepényhalat, tőkehalat, heringet, ráksalátát és rákmártásosos gnocchit. A tradicionális svéd konyha önmagában nem variálja túl a halak elkészítését: leginkább sütik, pácolják vagy füstölik és nyakon öntik a boltokban kapható sült-pácolt-füstölt halakhoz való, kész szószokkal. De a tengeri finomságok ízének változatossága mindenért kárpótol. Svéd felmérések alapján az országban a só után a leggyakrabban használt adalék nem a bors, hanem a tejszín, úgyhogy ebből a szempontból kifejezetten svédes a receptem.