Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa,
1 fehérrépa
2 db krumpli
1,5 l húsleves alaplé (kockából is jó)
só, bors, pirospaprika
3 db babérlevél
1 ek ecet ízlés szerint
2 ek olaj
1 ek tárkonylevél (szárított, vagy fagyasztott)
2 gerezd fokhagyma
2 szál füstölt kolbász
Elkészítés A lencsét előző este bőséges mennyiségű hideg vízbe tesszük és reggelig áztatjuk (de legalább 3-4 órán át ázzon).
A hagymát felkockázzuk és a babérlevelekkel együtt egy fazékban 2 ek olajon pici sóval megdinszteljük. A lencséről leöntjük a maradék vizet és hozzáadjuk a hagymához, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a megtisztított és felkarikázott répákat, fűszerezzük a tárkonylevelekkel és a zúzott fokhagymával, majd közepes erősségű fokozaton fedő alatt fél órán át főzzük. Ekkor belekockázzuk a hámozott krumplit és beledaraboljuk a kolbászt is, majd lefedve puhára főzzük.
A leves sűrűségét víz, vagy több alaplé hozzáadásával változtathatjuk, de akkor a fűszerezést is alakítsuk a mennyiségnek és ízlésünknek megfelelően.
Végül belekeverjük a kanálnyi ecetet, összeforraljuk és forrón tálaljuk.
Tipp Kínáljunk hozzá tejfölt.