Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre A csirkepaprikáshoz 60 dkg kicsontozott csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db kisebb vöröshagyma, 3 dl tejföl, 2 kk só, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 kk őrölt pirospaprika, 1 mk tárkony, 1 mk majoránna A túrós galuskához 50 dkg finomliszt, 3 db tojás, 2 dl tej, 25 dkg tehéntúró, 2 kk só, 2 ek étolaj
Elkészítés A főzést a csirkepaprikással kezdjük. A szalonnát felkockázzuk, egy nagy serpenyőben lassú tűzön kisütjük, a tepertőket kivesszük, félretesszük. A felkockázott vöröshagymákat a zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst és fehéredésig keverjük, pároljuk. Ízesítjük a fűszerekkel, kb. 1dl vízzel felöntjük és fedő alatt, alacsony hőfokon puhára pároljuk. Ekkor hozzákeverjük a tejfölt és összeforraljuk.
Tipp Az íz kedvéért a csirkecsontokat is belefőzhetjük a paprikásba, csak tálalás előtt vegyük ki. Csípős paprikával fűszerezve is finom.
A galuskához a lisztet a felvert egész tojásokkal, a tejjel, a sóval alaposan kikeverjük, sűrű masszát kapunk. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, a vízbe sót és egy kevés étolajat teszünk, a tésztát beleszaggatjuk. Amikor a galuskák pár perc múlva feljönnek a víz tetejére, már el is készültek. Kifőzés után egy szűrőn át hideg vízzel leöblítjük őket, és egy kis ideig hagyjuk állni, hogy a víz lecsöpögjön. Amíg a galuska áll, egy nagy lábosban egy kevés olajat forrósítunk. Amikor a galuska lecsöpögött, alaposan összekeverjük a túróval. A tésztát ezután a forró olajra öntjük, és a lábosban óvatosan kevergetjük, vigyázva, hogy a galuskák megpiruljanak, de ne égjenek meg.
Tipp Ez a galuska más pörköltökhöz is jó köret lehet.