Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre 5 dkg dióbél, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 4 dl joghurt, 2 kígyóuborka, só frissen őrölt bors, aprított friss mentalevél
Elkészítés A dióbelet és fokhagymát egy mozsárban alaposan összezúzzuk, majd elkezdjük cseppenként hozzákeverni az olívaolajat. Egységes, sűrű masszát kapunk. A joghurtot egy mély tálba öntjük és simára keverjük. Hozzáadjuk a diós-fokhagymás masszát. Az uborkákat meghámozzuk és eltávolítjuk a magjukat is. Nagylyukú reszelőn lereszeljük, picit megsózzuk és néhány percig állni hagyjuk egy szűrőben, hogy a leve nagyját kiadja. Ezután beleforgatjuk a joghurtba, sózzuk, borsozzuk, és alaposan lehűtjük. Tálaláskor gazdagon szórjuk meg aprított mentalevéllel.
Tipp Menta helyett használhatunk frissen aprított, zsenge kaprot, sőt, csípős chilipaprika kockákkal is fűszerezhetjük a levest.
Amennyiben szeretünk az ízekkel kísérletezeni, a dióbél mellett felhasználhatunk egyéb olajos magvakat: napraforgómagot, mandulát, tökmagot, akár vegyesen is.