Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Szalagos fánk
2017.01.29

szalagos-fank.jpg

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

50 dkg liszt

3 dkg élesztő

5 dkg porcukor

5 dkg vaj

2 tojássárgája

csipetnyi só

kb. 5 dl tej

A sütéshez

1 l étolaj

Elkészítés

Az élesztőt összemorzsoljuk és mély tálban hozzákeverünk 3 dl langyos tejet, valamint 1 kanál cukrot és 3 kanál lisztet, majd néhány percet várunk, amíg kovásszá "dagad".

A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék porcukorral, hozzáadjuk a kovászhoz, majd beledolgozzuk a langyos vajat, a maradék lisztet. A maradék langyos tejben feloldjuk a sót, és annyit adunk belőle a keverékhez, hogy lágy tésztát kapjunk. Robotgéppel jól megdagasztjuk (kézi erővel, fakanállal 20 percig is tarthat).

A tésztát ezután kevés liszttel behintjük, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyiségben 30 percig kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd ismét letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.

Végül forró, bő olajban kisütjük a fánkokat, olyan adagokban, hogy kényelmesen elférjenek, és először tetejüket fordítva alulra. Amíg ez a felük sül, tegyünk az edényre fedőt, amikor pedig megfordítottuk őket, vegyük le. (Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen lobogó-forró, mert akkor a fánk kívül megéghet, de nem sül át jól, viszont ne is legyen langyos, mert akkor a tészta megszívhatja magát.)

A kész fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük, porcukorral meghintjük.

Tipp Lekvárt vagy csokoládészószt is kínálhatunk hozzá.

Kisokos Nevét arról a fehér csíkról kapta a szalagos fánk, ami az oldalán fut körbe, ha jól készítettük el és megfelelően megkelt a tésztája, tehát elég magas ahhoz, hogy ezen a részen kevéssé érje hő sütés közben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.