Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók kb. 30 darabhoz
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
csipetnyi só
kb. 5 dl tej
A sütéshez
1 l étolaj
Elkészítés
Az élesztőt összemorzsoljuk és mély tálban hozzákeverünk 3 dl langyos tejet, valamint 1 kanál cukrot és 3 kanál lisztet, majd néhány percet várunk, amíg kovásszá "dagad".
A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék porcukorral, hozzáadjuk a kovászhoz, majd beledolgozzuk a langyos vajat, a maradék lisztet. A maradék langyos tejben feloldjuk a sót, és annyit adunk belőle a keverékhez, hogy lágy tésztát kapjunk. Robotgéppel jól megdagasztjuk (kézi erővel, fakanállal 20 percig is tarthat).
A tésztát ezután kevés liszttel behintjük, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyiségben 30 percig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd ismét letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.
Végül forró, bő olajban kisütjük a fánkokat, olyan adagokban, hogy kényelmesen elférjenek, és először tetejüket fordítva alulra. Amíg ez a felük sül, tegyünk az edényre fedőt, amikor pedig megfordítottuk őket, vegyük le. (Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen lobogó-forró, mert akkor a fánk kívül megéghet, de nem sül át jól, viszont ne is legyen langyos, mert akkor a tészta megszívhatja magát.)
A kész fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük, porcukorral meghintjük.
Tipp Lekvárt vagy csokoládészószt is kínálhatunk hozzá.
Kisokos Nevét arról a fehér csíkról kapta a szalagos fánk, ami az oldalán fut körbe, ha jól készítettük el és megfelelően megkelt a tésztája, tehát elég magas ahhoz, hogy ezen a részen kevéssé érje hő sütés közben.